Powered by Jasper Roberts - Blog

Morotskaka med citrusfrosting

 
 
MOROTSKAKA MED CITRUSFROSTING
Morotskaka är för mig hösten. Den ska vara saftig och kryddig. Glasyren får gärna vara syrlig och inte för söt. Det går bra att frysa kakan med glasyren på, så bunkra upp nu.
 
Kakan
4 normalstora morötter (160g rivet)
4 ägg
3,5 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1,5 dl neutral olja
1 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
 
Tips på kryddor:
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk ingefära, mald
 
Frosting
100g färskost
2 msk vispgrädde
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, skalet
 
Gör såhär
  • Smörj och bröa en form, 20x20 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten så lossnar kakan lättare. Sätt ugnen på 180 grader.
  • Vispa ägg, allt socker och oljan till en ljus och luftig smet. (Tar ett par minuter)
  • Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem tillsammans med morötterna och rör till en smet. Häll i formen och grädda den i 30-35 minuter. Kolla med en provsticka efter 30 minuter, är den torr så är kakan klar. Låt kakan svalna helt.
  • Frosting: Vispa färskost och grädde krämigt och luftigt. Vispa ner florsocker och vaniljsocker. Vill du ha en tjockare glasyr kan man tillsätta mer florsocker. Riv sist ner citronskalet och rör ner det. Låt vila i kylen tills kakan svalnat helt, häll/bred glasyren över kakan.
Morotskaka, citrusglasyr
anneli

I våran familj förknippar man morotskaka med julen, då jag fyller år där mellan så har alltid bakat till det då :)

Svar: Jag förknippar det också med julen faktiskt :)
Jonas

Anita S

Men hur gott...!! :D

Liene - Pigg Igen

Så gottt! jag brukar också göra min forsting med färskost och vispgrädde :) blir bäst resultat då tycker jag. Ska faktiskt baka en morotskaka i helgen.

Svar: Tycker det blir krämigast så :) Kan vara gott med vit choklad i också :)
Jonas