Powered by Jasper Roberts - Blog

Daimglasstårta

Daimglasstårta
Det här är sommarfika för mig. En daimglasstårta som man har i frysen och kan plocka fram när man får främmande. Passar superbra till midasommar också om man inte vill stå och göra tårta på självaste midsommarafton, den här kan man förbereda flera dagar innan. Ta fram den ett par minuter innan servering och servera den med jordgubbar eller andra färska bär. 
Mandelbotten
3 äggvitor
2 dl strösocker
150g fint hackad sötmandel, skalad
 
Dajmglassen
3 äggulor
1,5 dl strösocker
3 dl vispgrädde - vispad
2 dubbeldajm
 
Mandelbotten: Sätt ugnen på 170°. Vispa äggvitorna till ett vitt skum, det behöver inte bli maräng. Tillsätt lite av sockret under vispningen.
Kör mandlarna till ett grovt mjöl i matberedare eller finhacka det med en kniv, blanda ner dett i äggvispet. Häll över fluffet i en springform ca 24-26 cm. Grädda i 30 minuter. Låt svalna helt.
 
Dajmglass: Vispa upp grädden. Vispa äggulorna med strösockret fluffigt och blanda det med grädden. Hacka dajmen och vänd ner den. Bred fyllningen över den kalla mandelbottnen. Täck med folie och förvara den i frysen.
Ta fram den ca 20 minuter innan servering.
Glasstårta, midsommartårta
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Citronrutor med jordgubbar och vit choklad

Citronrutor med jordgubbar och vit choklad

De här "pajrutorna" är supergoda. Syrlig lemoncurd och söta jordgubbar och vit choklad. MUMS. Gott att äta något syrligt när det är varmt ute. Funkar utmärkt att frysa in, och man kan göra dem med hallon också, eller varför inte blåbär? 

 

230g rumsvarmt smör

4 dl vetemjöl

4 dl havregryn

1 dl råsocker

1 dl strösocker

1 tsk salt

1 dl kokos

 

1 burk lemon curd. 

Jordgubbar

150-200g vit choklad

 

  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Nyp ihop vetemjöl, havregryn, strösocker, råsocker, salt och smör. Arbeta ihop till en smulig massa. 
  3. Klä en ugnsform, 20x20 med bakplåtspapper i botten och tryck ut lite mer än hälften av degen i formen. Platta till ordentligt. Förgrädda den mitt i ugnen i 15 minuter.
  4. Blanda den övriga degen med kokos till en smuldeg.
  5. Bred lemon curd över den förgräddade bottnen och strö över den grovt hackade chokladen och några delade jordgubbar. Toppa med resterande smuldeg. Grädda kakan i ytterligare 22-25 minuter, den ska bli gyllene. Låt kakan svalna och skär upp i rutor. 
Citronrutor
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Hasselnötstoppar

Hasselnötstoppar
Småkakor gjorda på hasselnötter. De är så mycket godare än vad de ser ut att vara. Knaprig utsida och sega inuti. Gör ett gäng och förvara i frysen. 
 
50g smör
200g rostade och skalade hasselnötter
1 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
Några hasselnötter till garnering
 
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Smält smöret och ställ åt sidan.
  • Mixa nötterna till ett grovt mjöl i en kvarn eller i en matberedare med kniv.
  • Blanda nötmjölet med smör, strösocker, ägg och vaniljsocker till en massa, forma små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Tryck fast en hasselnöt på topparna.
  • Gräddas i 12-15 minuter, de ska få en gyllene färg. 
 
 
Hasselnötstoppar, hasselnötter
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>