Powered by Jasper Roberts - Blog

Halloncurdpaj


Halloncurdpaj
Frasigt pajskal och en frisk halloncurd. Så gott i värmen. Den kanske verkar krånglig att göra, men det är enkelt. Receptet på den här curden är för en ganska liten form, gör ni receptet i en större pajform så kan man dubbla receptet på halloncurden. Gelatinbladen gör att curden säter sig och blir fast i pajskalet, skippar man dessa blir curden lösare, men det funkar också!
Mördeg
225g vetemjöl
150g kallt smör
60g florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten
 
Halloncurd
250g tinade hallon
2st gelatinblad
1 ägg
2 äggulor
1 dl strösocker
Skal och saft från en lime eller citron
50 g smör
 
Hallon till garnering
  1. Mördeg. Sätt ugnen på 200°. Nyp ihop alla ingredienserna till en deg, alternativt pulsera ihop dem i en matberedare med kniv. Fodra en pajform med löstagbar kant. Låt vila i frysen i ca 20 minuter. Överbliven mördeg kan frysas, eller gör några smarriga mördegskakor på den. Nagga pajformen och grädda den mitt i ugnen i 12-15 minuter. Den ska bli gyllene. Låt svalna helt.
  2. Halloncurd. Mixa hallonen med en stavmixer och sila dem genom en sil.
  3. Vispa ihop ägg och äggulor. 
  4. Lägg gelatinbladen i en djuptallrik med kallt vatten så de mjuknar.
  5. Sjud upp hallonpuré, strösocker, limerasp och saften i en kastrull, häll dem över äggvispet och rör ihop, slå tillbaka i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning tills det blir en tjock kräm. 
  6. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Krama ur de mjuka gelatinbladen och rör ner dem också. Låt svalna något och häll sedan över curden i pajskalet och låt det stelna i rumstemperatur eller i kylskåpet. Servera med lättvispad grädde. 
Sarah

Va gott de låter :)

Stina

Oj vad gott! Måste verkligen testa detta recept. Gjorde precis en bärmousse i pavlova, men att göra curd har jag ännu inte testat.
Kram

Svar: Åh vad kul! Låter gott med bärmousse, riktigt gott! :)
Jonas

iseedee

Vad god den ser ut! :) Det verkar inte jätte krångligt att göra denna.