Powered by Jasper Roberts - Blog

Toscakaka med brynt smör och rostade hasselnötter

Toscakaka med brynt smör och hasselnötter
Klassisk toscakaka blir godare med brynt smör. När man bryner smöret smakar det mer nötigt, och hela kakan får en helt annan karaktär. Testa gärna att bryna smöret till andra bakverk: småkakor, kladdkakor etc. I toppingen har jag grovt hackade hasselnötter istället för mandelspån. Bra att tänka på när man bakar med nötter är att rosta dem så att smakerna kommer fram ordentligt. 
 
Kakan
100g smör (brynt)
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl vispgrädde
1 nypa salt
 
Hasselnötstosca
100g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100g hasselnötter, rostade och skalade

 

  • Sätt ugnen på 175°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 24cm) och smöra och bröa kanterna. 
  • Kakan: Smält och bryn smöret. Låt det puttra under omrörning tills det får en mörk färg och doftar nötigt. Ta från värmen. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt. 
  • Vispa ner det brynta smöret och vispgrädden. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem. Häll över smeten  i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 15-20 minuter, förbered under tiden toscasmeten.
  • Skala och rosta hasselnötterna. Hacka dem grovt. 
  • Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna och nötterna, låt det sjuda under omrörning. Häll det sedan försiktigt över kakan som precis kommit ut ur ugnen och grädda sedan kakan i ytterligare ca 15 minuter. Låt svalna helt innan servering.