Powered by Jasper Roberts - Blog

Brownies med chokladtryffel och flingsalt

Brownie med chokladtryffel och flingsalt
Fantastiskt goda och mäktiga brownies. Viktigt när man gör dessa är att inte vispa ihop ingredienserna, då bildas det gluten som ger en seg kaka. Här vill vi ha en saftig och kompakt kaka, därför ska man bara röra ihop ingredienserna. I tryffeln har jag en choklad på max 60%, annars tycker jag att det kan bli för bittert. Och saltet är ju ingen nyhet direkt, men det gör susen!
Brownie
250g smör
2 dl kakao
4 ägg
2 dl farinsocker
2 dl strösocker
2-3 msk starkt kaffe
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
 
Tryffel
150g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
Flingsalt
  • Sätt ugnen på 175°. Smörj en fyrkantig form (ca 20x20) med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten. 
  • Smält smöret och låt svalna något. Rör ner kakao.
  • Rör ihop ägg, farinsocker, strösocker och kaffet. Rör ner smöret.
  • Tillsätt salt, vaniljsocker och vetemjöl. Rör försiktigt ihop, vispa inte. Fördela smeten i formen. Grädda den i 20-25 minuter. Kolla med en sticka om den är klar. Kanterna ska vara genomgräddade men mitten ska vara dallrig. Låt kakan vila ett par timmar minst innan servering.
  • Tryffel: Hacka chokladen fint. Koka upp vispgrädden och rör ner chokladen, rör tills chokladen helt smält. Häll över i en bunke och plasta så folien får kontakt med ytan. Låt den svalna ett par timmar i rumstemperatur så att den är något tjockare när du brer den över brownien. Strö över chokladkulor eller flingsalt
  • * Man kan även hälla tryffeln direkt över den avsvalnade brownien, då flyter den ut över hela och rinner eventuellt ner över kanterna. Låter man tryffeln stelna ett par timmar blir den tjockare och man kan bre den över brownien. Jag tycker att brownien ska göras dagen innan servering. Det blir då lättare att skära ut snygga bitar. 
 
malin

De där ser ju magiskt goda ut! Kanske är dessa vad jag letar efter? Är på jakt efter något bakverk som är transporttåligt och inte kräver tillbehör. Funkar dessa utan glass/grädde till skulle du säga, eller blir de för tunga då? Tack för fin blogg!

Svar: Tack Malin, jag tror att det med fördel kan ätas med glass eller vispgrädde, lite hallon till vore ju pricken över i :)Lycka till :)
Jonas