Powered by Jasper Roberts - Blog

Brownies med chokladtryffel och flingsalt

Brownie med chokladtryffel och flingsalt
Fantastiskt goda och mäktiga brownies. Viktigt när man gör dessa är att inte vispa ihop ingredienserna, då bildas det gluten som ger en seg kaka. Här vill vi ha en saftig och kompakt kaka, därför ska man bara röra ihop ingredienserna. I tryffeln har jag en choklad på max 60%, annars tycker jag att det kan bli för bittert. Och saltet är ju ingen nyhet direkt, men det gör susen!
Brownie
250g smör
2 dl kakao
4 ägg
2 dl farinsocker
2 dl strösocker
2-3 msk starkt kaffe
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
 
Tryffel
150g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
Flingsalt
  • Sätt ugnen på 175°. Smörj en fyrkantig form (ca 20x20) med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten. 
  • Smält smöret och låt svalna något. Rör ner kakao.
  • Rör ihop ägg, farinsocker, strösocker och kaffet. Rör ner smöret.
  • Tillsätt salt, vaniljsocker och vetemjöl. Rör försiktigt ihop, vispa inte. Fördela smeten i formen. Grädda den i 20-25 minuter. Kolla med en sticka om den är klar. Kanterna ska vara genomgräddade men mitten ska vara dallrig. Låt kakan vila ett par timmar minst innan servering.
  • Tryffel: Hacka chokladen fint. Koka upp vispgrädden och rör ner chokladen, rör tills chokladen helt smält. Häll över i en bunke och plasta så folien får kontakt med ytan. Låt den svalna ett par timmar i rumstemperatur så att den är något tjockare när du brer den över brownien. Strö över chokladkulor eller flingsalt
  • * Man kan även hälla tryffeln direkt över den avsvalnade brownien, då flyter den ut över hela och rinner eventuellt ner över kanterna. Låter man tryffeln stelna ett par timmar blir den tjockare och man kan bre den över brownien. Jag tycker att brownien ska göras dagen innan servering. Det blir då lättare att skära ut snygga bitar. 
 
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Toscakaka med brynt smör och rostade hasselnötter

Toscakaka med brynt smör och hasselnötter
Klassisk toscakaka blir godare med brynt smör. När man bryner smöret smakar det mer nötigt, och hela kakan får en helt annan karaktär. Testa gärna att bryna smöret till andra bakverk: småkakor, kladdkakor etc. I toppingen har jag grovt hackade hasselnötter istället för mandelspån. Bra att tänka på när man bakar med nötter är att rosta dem så att smakerna kommer fram ordentligt. 
 
Kakan
100g smör (brynt)
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl vispgrädde
1 nypa salt
 
Hasselnötstosca
100g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100g hasselnötter, rostade och skalade

 

  • Sätt ugnen på 175°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 24cm) och smöra och bröa kanterna. 
  • Kakan: Smält och bryn smöret. Låt det puttra under omrörning tills det får en mörk färg och doftar nötigt. Ta från värmen. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt. 
  • Vispa ner det brynta smöret och vispgrädden. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem. Häll över smeten  i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 15-20 minuter, förbered under tiden toscasmeten.
  • Skala och rosta hasselnötterna. Hacka dem grovt. 
  • Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna och nötterna, låt det sjuda under omrörning. Häll det sedan försiktigt över kakan som precis kommit ut ur ugnen och grädda sedan kakan i ytterligare ca 15 minuter. Låt svalna helt innan servering.

 

mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>