Powered by Jasper Roberts - Blog

Farmors Mazarinkaka

Farmors Mazarinkaka
Vänner, det här är gott! En riktigt saftig kaka som smakar mycket mandel. Min farmor gör den här kakan ofta och det är en av mina favoriter. Vill man så kan man göra en glasyr att ringla över, eller bara servera den som den är med lite florsocker på. Går även utmärkt att förvara i frysen.
 
200g smör
3 dl strösocker
2 st ägg
1 msk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
3/4 dl mandelmjöl
1,5 dl kall mjölk
Några droppar bittermandelolja 

 

  • Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en avlång form, ca 3 l, med smör och ströbröd. Klipp ut och lägg bakplåtspapper i botten på formen så fastnar inte kakan.
  • Smält smöret och ställ åt sidan.
  • Vispa strösocker och ägg vitt och fluffigt
  • Blanda samman vaniljsocker, vetemjöl och mandelmjöl, vänd ner detta i äggvispet tillsammans med mjölken och smöret. Rör till en jämn smet. 
  • Tillsätt bittermandeloljan (frivilligt)
  • Häll över smeten i formen och grädda den i nedre falsen i ugnen i ca 50 minuter, kolla med en sticka, den ska vara torr, då är kakan klar.
  • Pudra över florsocker innan du serverar den
Mazarinkaka, mandelkaka
birgitmaria

Tack för tipset. Jag behöver fylla frysen med lite fikabröd.

Lisbeth

Hej. Ska det verkligen inte vara bakpulver i mazarinkakan och smöret då?? Jag har bakat den i alla fall i långpanna med bakpulver och smör och den ser bra ut.

Svar: Tjena! Smöret ska smältas i det här receptet. Ett misstag av mig när jag publicerade det. Man kan säkert ha bakpulver, jag brukar inte ha det, jag gillar när den blir "tung" :)
Jonas