Powered by Jasper Roberts - Blog

Rocky Road pie

Rocky Road pie
Kanske julens mäktigaste godbit. Ställ fram den här pajen på fikabordet när polarna är på besök och dom kommer att svimma!
En chokladtryffelpaj med en rocky roadfyllning. Ni hör ju själva, len chokladtryffel, salta jordnötter, seg dumle och mjuka marshmallows. Byt gärna ut jordnötterna mot någon annan nöt eller mandel eller blanda ner någon annan choklad, fantasin sätter gränser. Använd inte en choklad som har en högra kakaohalt än 60%, det kan göra tryffeln bitter. Pajen är väldigt mäktig och räcker absolut till 10-12 personer. 
Pajskal
125g rumsvarmt smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
0,5 dl kakao
1 äggula
1 nypa salt
 
Chokladtryffel
350g choklad
3,5 dl vispgrädde
50g rumsvarmt smör
ca 70-80 g marshmallows
ca 200g dumlekolor
1-2 dl salta jordnötter eller rostade mandlar
flingsalt
 
  1. Pajdegen. Lägg alla ingredienserna i en madberedare och pulsera ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform på ca 22-24 cm, och ställ den i frysen i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225°. Nagga pajskalet och grädda det i ca 15-20 minuter. Om skalet inte är fryst bör gräddningstiden kortas ner, men för att undvika att kanterna åker ner under gräddning är det bra om det är lite fryst. Låt skalet svalna helt.
  2. Chokladtryffel. Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp vispgrädden tillsammans med smöret och tillsätt chokladen och ta från värmen. Rör till en slät kräm. Låt svalna i ca 30-45 minuter.
  3. Hacka jordnötterna grovt, dela dumlekolorna två eller tre gånger och klipp sönder marshmallowsen (om du inte använder minis). 
  4. Fördela jordnötter, dumlekola och marshmallows i pajskalet ( spar en näve av varje till dekoration). Häll över chokladkrämen, rör eventuellt om försiktigt så att allt blandas med chokladen. Strö resterande nötter, dumle och marshmallos över och låt pajen stelna i rumstemperatur.
 
 
Julbaka, rocky road, chokladpaj, chokladtryffelpaj