Powered by Jasper Roberts - Blog

Om när jag for Hem och höll ett föredrag

Idag kommer ett inlägg utan recept, rätt ovanligt i den här bloggen. I helgen har jag nämligen varit ute på "uppdrag", jag fick en förfrågan i julas om att komma till Bergviks Industrimuseum för att snacka om bakning och hur det är att driva bloggen Jonasbakar, jag har under ett par månader spånat och grävt lite i vad det egentligen är som jag håller på med, vad det är som driver mig till att ständigt förska nå ut med mina recept till en större publik, svaret som jag kom fram till är att jag trivs med rollen som inspiratör, så enkelt är det. Jag började också skriva ner allt arbete som jag faktiskt lägger ner på allt från receptutveckling till marknadsföring och hur det är när jag står på en stol i köket och håller upp gardinen för att släppa in så mycket ljus som möjligt för att få den perfekt bilden av en kaka och hur jag sen jobbar på övriga sociala medier för att sprida bilden. Detta resulterade i en presentation som jag fick visa för ett femtiotal besökare i går kväll hemma i Bergvik. Otroligt kul, nervöst men framförallt lärorikt. Ännu ett steg ut från den komfortabla zonen, som jag också snackade en del om. 
Foto: Antia Östlund
Hela hälsingland - Jonas Hedqvist, Bergviks Industrimuseum, bakbloggare, baka
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Kladdkaka med peanut butter swirl

Kladdkaka med peanut butter swirl
Om man bakar den här kladdkakan så att den är perfekt kladdig i mitten så är du hemma hos alla. INGEN kommer att bli missnöjd. Passar perfekt till filmkvällen, fredagsfikat eller som bakisfika (tro mig, förbered dagen innan bara). Mycket chokladsmak och lite sälta från jordnötskrämen - i nästan varje tugga. Den smakar bäst och är mycket lättare att skära upp om du förbereder den dagen innan och låter den stå i kylen över natten. Ta fram den ett tag innan servering bara. 

Kladdkaka
150g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
 
Peanut butter swirl
2 dl jordnötssmör, crunchy 
1 dl florsocker
2 msk mjölk
 
100g mörk choklad (frivilligt)
 
  1. Sätt ugnen på 175°. Alla ingredienser blandas i en stor kastrull. Börja med att smälta smöret. Rör sedan ner strösockret och rör så att sockerkristallerna smälter. Ta från värmen och rör ner kakao, vaniljsocker och ett ägg i taget. Vänd ner mjölet. Smörj en springform 22 cm och mjöla den med kakao. Häll över smeten.
  2. Vispa ihop jordnötssmör, florsocker och mjölk med elvisp tills det blir riktigt krämigt. Klicka ner jordnötskrämen i kladdkakesmeten och rör om slarvigt med en gaffel. Hacka den mörka chokladen grovt och strö över. Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Den ska precis börja släppa kanterna. Du kan också kolla med en provsticka i kanten på kakan, där ska den vara helt torr, sen lös och kladdig i mitten. 
  3. Servera med lättvispad grädde och färska hallon.
Jonas Hedqvist, kladdkakor, fredagsfika, choklad, jordnötssmör, kladdkaka jordnötssmör
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Chocolate chip peanut butter cookies till Mellofinalen

Det är Mellodags. Man samlas, äter allt sött som går att äta blandat med salta chips och en krämig dipp. Man sjunger med i låtarna som redan är sönderlyssnade man klagar men röstar inte, sen gnäller vi på att fel låt vann. Dagen efter får vi läsa om hur röstningssystemet kraschade, och hur Peller i Örebro inte kopplades fram, därmed räknades inte hans röst - avgörande? Kan en omrösning ske?
Jag gillar faktiskt Mellot, men i år har jag inte sett något alls då jag jobbar väldigt mycket helger och kvällar. Jag uppdaterar mina sociala medier ikväll på jobbet för att hänga med, sen tänker jag gnälla lite över hur folk kunde rösta fram X som vinnare. 
Vad gnagar ni på till finalen ikväll? Om jag hade varit ledig ikväll så hade jag fikat på dessa cookies. Än är det inte försent att göra dessa, det går supersnabbt att slänga ihop dem. 
 
Chocolate chip peanut butter cookies
Sega cookies med mycket smak av jordnötssmör och choklad. Som alltid, provgrädda en kaka först för att se hur lång tid det tar och hur mycket de flyter ut, övergrädda inte kakorna, då blir de inte lika sega. 
120g smör
1,5-2 dl jordnötssmör, crunchy
1 dl farinsocker
1,5 dl strösocker
1 ägg
1 msk mjölk
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
200g mörk choklad
 
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smält smöret. Blanda farinsocker med strösocker, jordnötssmör och det smälta smöret och vispa med elvisp i ett par minuter. Tillsätt ägget och mjölken och vispa lite till.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner det i blandningen. Hacka chokladen och rör ner den med.
  4. Ta en matsked eller en glasskopa och skeda upp matskedsstora bollar på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något och grädda dem mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt kakorna vila på plåten ett par minuter innan du för över dem på ett galler. 
 
Peanut butter cookies, cookies, Melodifestivalen, recept, Jonas bakar
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>