Powered by Jasper Roberts - Blog

Jordnötssmörsglass med chokladbitar

Jordnötssmörsglass med chokladbitar
Allt du behöver är en glassmaskin för att få till den här krämiga glassen. Bra att tänka på är att göra glassbasen dagen innan den körs i maskinen, smakerna utvecklas otroligt mycket om den får vila i en bunke över natten. När det kommer till valet av jordnötssmör så rekomenderar jag den med blå ettikett, den är krämig och innehåller bitar av jordnötter. Valet av choklad: köp knappar/chunks eller hacka ner din favoritchoklad. 
Glassbas
2 dl strösocker
8 äggulor
2 vaniljstänger
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
Fyllning
2 rejäla matskedar jordnötssmör (den blå förpackningen, crunchy)
1,5 - 2 dl florsocker
2 msk vispgrädde eller mjölk
1-2 dl chokladbitar/knappar
 
  1. Glassbas: Rör ihop strösocker med äggulor krämigt.
  2. Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Blanda dem tillsammans med grädde och mjölk i en stor kastrull. 
  3. Koka upp gräddmjölken och slå den över äggulan, rör hela tiden. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka försiktigt upp under konstant omrörning. Sjud försiktigt tills smeten blir tjockare, den är färdig när vaniljfröna inte längre sjunker till botten av kastrullen. 
  4. Häll över basen i en ren bunke och plasta längs ytan och förvara i kylen över natten. 
  5. Häll blandningen i din glassmaskin. Kör. Gör under tiden fyllningen.
  6. Fyllning: Blanda jordnöttsmör, florsocker och grädde i en bunke och vispa krämigt med en elvisp, alternativt i en bakmasking med "vinge". Tillsätt mer eller mindre florsocker beroende på hur söt du vill ha fyllningen. Det viktiga är att den blir krämig, är det svårt att få den krämig om du använder en annan sorts jordnötssmör så kan man tillsätta lite mer vätska så kommer den att bli krämig. Ett tips är att inte göra den FÖR söt, brytningen mellan sött och salt är fantastisk i glassen.
  7. När glassen börjar bli tjock, efter ca 30-40 minuter så klickar du ner fyllningen och chokladbitarna. Är smeten för tunn när du tillsätter fyllningen kommer den bara att sjunka till botten. När det är väl blandat och glassen har en bra konsistens är den färdig. Förvaras såklart i frysen. 
 Nötallergiker? Skippa då fyllningen och du har en superfin vaniljglass. 
 
 
Glass, jordnötssmörsglass, vaniljglass
Marie Bergman

Ser gott ut :)

Felicia

Woah! Gott! Blir sugen på att testas

Jasmine

Mmmm... Ser himla gott ut - mums!
Kram

Anonym

Nutella görs på hasselnötter och är inget bra alternativ för en nötallergiker.

Svar: Såklart. Lite otydligt där, men tänkte inte att det skulle ersättas med nutella. Ska ändra det. :)
Jonas