Powered by Jasper Roberts - Blog

Pannacottatårta med passionscurd

Pannacottatårta med passionscrud
En otroligt fin och härlig sommartårta. Jag blev inspirerad av ICA som delade denna på sitt flöde så jag gjorde en egen variant. Att vispa upp pannacotta till en tårta är otroligt häftigt och fräscht. I den här tårtan är det vit chokladpannacotta som är huvudingrediensen, den är söt och mäktig, men den syrliga passionscurden som gömmer sig i mitten bryter av smakerna och det blir riktigt gott. Jag dekorerade den med hallon och en ros. Ett tips är att vara ute i god tid då fyllningarna bör vila i kylen över natten innan de används till tårtan. Så gör fyllningar och botten dagen innan den ska monteras, så blir det ingen stress. 

Tårtbotten
Gör enligt recept från ett tidigare inlägg HÄR
 
Vit chokladpannacotta
4 st gelantinblad 
8 dl vispgrädde
1 vaniljstång
400g vit choklad
 
Passionscurd Receptet har jag fått från bloggen Lyckas med bakning.
1 st gelantinblad
150g ägg
75g strösocker
75g passionsfruktspuré
75g smör
1 citron, skalet
75g strösocker
 
Chokladglasyr
100g mörk choklad
50g smör
 
Botten:
  • Gör enligt receptet från ett tidigare inlägg (klicka på länken ovan). Dela bottnen i tre delar. Ett tips är att frysa hela bottnen innan du delar den i tre delar, så går det lättare att dela den. 
 
Vit chokladpannacotta:
  • Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten.
  • Hacka den vita chokladen och lägg den i en bunke.
  • Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vispgrädden och ge det ett försiktigt uppkok.
  • Ta från värmen och rör ner gelantinbladen så de smälter.
  • Slå den varma grädden över chokladen och låt stå ett par minuter. Rör försiktigt med en slickepott tills all choklad smält. Häll över i en bunke och låt den sätta sig i kylen över natten. 
Passionscurd:
  • Lägg gelantinbladet i kallt vatten.
  • Vispa ihop ägg och strösocker. Riv ner citronskalet.
  • Koka upp passionspurén tillsammans med resterande strösocker och smöret, häll den sedan över äggvispet, blanda väl.
  • Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar. Ta från värmen, krama ur gelantinbladen och rör ner dem. Häll över krämen i en ren bunke, plasta så plastfilmen får kontakt med curden och låt den svalna i kylen. 
Chokladglasyr
  • Smält chokladen tilsammans med smöret över ett vattenbad och låt svalna, den ska vara trögflytande när du häller den över tårtan.
Montering:
  • Vill man få riktigt raka fina kanter på tårtan rekommenderar jag att montera den i en tårtring. 
  • Börja med att vispa upp pannacottan med elvisp så den blir fast och luftig. Lägg den i en spritspåse. Täck första bottnen med ett jämnt lager av pannacotta. Tryck försiktigt dit mellersta bottnen. Spritsa en ring med pannacotta längs sidorna (detta som ett skydd så att curden inte smiter ut). Fyll ringen med passionscurd. Tryck på sista bottnen och låt tårtan vila i kylen i ca 30 minuter. Så blir den lättare att jobba med sedan.
  • Ta bort tårtringen och spackla tårtan med ett tunt lager av pannacottan. Låt den åter igen vila i kylen under tiden som du gör chokladglasyren. Viktigt att chokladglasyren inte är varm när du häller den över tårtan. 
  • Häll chokladglasyren längs kanterna på tårtan. Spritsa ut resterande pannacotta på toppen av tårtan och dekorera med färska bär eller kanske ätbara blommor.
     
 
Uppvispad pannacotta, pannacotta, tårta, sommartårta, passionscurd