Powered by Jasper Roberts - Blog

Mazarinkaka med diplomatkräm och färska jordgubbar

Mazarinkaka med diplomatkräm och jordgubbar
Som en jättestor mazarin som är toppad med en diplomatkräm och färska jordgubbar. En diplomatkräm är en vaniljkräm som man stabiliserar med gelatinblad, otorligt gott. Tänk på att göra kakan dagen innan servering då den blir godare om den får stå till sig över natten, dessutom behöver diplomatkrämen stelna till sig ett par timmar också. Servera kakan med färska bär. 

Botten
3 3/4 dl vetemjöl
150g kallt smör i tärningar
1 dl florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten
 
Mazarinfyllning
200g mandelmassa
100g rumsvarmt smör
2 ägg
 
Ca 1 dl mandelspån
 
Diplomatkräm
5 st äggulor
1 dl strösocker
3 msk maizena
2,5 dl mjölk
2 vaniljstänger
ca 1 msk rumsvarmt smör
 
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
 
Jordgubbar till servering
 
Botten: Lägg alla ingredienserna i en köksassistent med vinge och pulsera ihop ingredisenserna till en deg. Plasta och låt den vila i kylen ett par minuter. Sätt ugnen på 180°.
 
Mazarinfyllning: Riv mandelmassan ner i en bunke och blanda ut den med smöret tills det inte är några klumpar. Tillsätt äggen och vispa ihop till en kräm.
 
- Använd en springform med löstagbar kant på 22-24 cm, spänn fast ett bakplåtspapper i botten. Tänk på att födela degen så den går ett par centimeter upp över kanterna.
- Häll över mazarinfyllningen. Strö över mandelspån och grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter, den ska bli gyllene. Låt kakan svalna helt.
 
Vaniljkräm: I en bunke, vispa ihop äggulor, strösocker och maizenamjöl. 
- Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna, blanda dem med mjölken i en kastrull och låt de få ett uppkok, slå det över äggblandningen och vispa hela tiden. Häll tillbaka i kastrullen och sjud försiktigt på svag värme under konstant omrörning. Låd den sjuda ett par minuter för att få bort mjölsmaken från maizenan. 
- Ta kastrullen från värmen och klicka ner smöret och rör tills det smält ut. Häll över krämen i en bunke och plasta den längs utan och kyl ner. 
 
- Vispa grädden rätt hårt. 
- Lägg Gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. 
- Värm upp lite av vaniljkrämen i en kastrull och låt de mjuka gelatinbladen smälta ner i den, blanda ner det med resten av vaniljkrämen och vänd ner den uppvispade grädden. Fördela krämen i en spritspåse med tyll och låt den sätta sig i kylen i minst tre timmar.
- Spritsa sedan krämen över kakan. Servera gärna kakan med jordgubbar. 
Mazarinkaka, diplomatkräm, vaniljkräm
birgitmaria

Bara mazarinkaka går oxå bra...