Powered by Jasper Roberts - Blog

Mazarinkaka med diplomatkräm och färska jordgubbar

Mazarinkaka med diplomatkräm och jordgubbar
Som en jättestor mazarin som är toppad med en diplomatkräm och färska jordgubbar. En diplomatkräm är en vaniljkräm som man stabiliserar med gelatinblad, otorligt gott. Tänk på att göra kakan dagen innan servering då den blir godare om den får stå till sig över natten, dessutom behöver diplomatkrämen stelna till sig ett par timmar också. Servera kakan med färska bär. 

Botten
3 3/4 dl vetemjöl
150g kallt smör i tärningar
1 dl florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten
 
Mazarinfyllning
200g mandelmassa
100g rumsvarmt smör
2 ägg
 
Ca 1 dl mandelspån
 
Diplomatkräm
5 st äggulor
1 dl strösocker
3 msk maizena
2,5 dl mjölk
2 vaniljstänger
ca 1 msk rumsvarmt smör
 
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
 
Jordgubbar till servering
 
Botten: Lägg alla ingredienserna i en köksassistent med vinge och pulsera ihop ingredisenserna till en deg. Plasta och låt den vila i kylen ett par minuter. Sätt ugnen på 180°.
 
Mazarinfyllning: Riv mandelmassan ner i en bunke och blanda ut den med smöret tills det inte är några klumpar. Tillsätt äggen och vispa ihop till en kräm.
 
- Använd en springform med löstagbar kant på 22-24 cm, spänn fast ett bakplåtspapper i botten. Tänk på att födela degen så den går ett par centimeter upp över kanterna.
- Häll över mazarinfyllningen. Strö över mandelspån och grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter, den ska bli gyllene. Låt kakan svalna helt.
 
Vaniljkräm: I en bunke, vispa ihop äggulor, strösocker och maizenamjöl. 
- Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna, blanda dem med mjölken i en kastrull och låt de få ett uppkok, slå det över äggblandningen och vispa hela tiden. Häll tillbaka i kastrullen och sjud försiktigt på svag värme under konstant omrörning. Låd den sjuda ett par minuter för att få bort mjölsmaken från maizenan. 
- Ta kastrullen från värmen och klicka ner smöret och rör tills det smält ut. Häll över krämen i en bunke och plasta den längs utan och kyl ner. 
 
- Vispa grädden rätt hårt. 
- Lägg Gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. 
- Värm upp lite av vaniljkrämen i en kastrull och låt de mjuka gelatinbladen smälta ner i den, blanda ner det med resten av vaniljkrämen och vänd ner den uppvispade grädden. Fördela krämen i en spritspåse med tyll och låt den sätta sig i kylen i minst tre timmar.
- Spritsa sedan krämen över kakan. Servera gärna kakan med jordgubbar. 
Mazarinkaka, diplomatkräm, vaniljkräm
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Min första film

Hurra, mitt första (förhoppningsvis inte sista) youtubeklipp är här!
Gillar ni det? Gilla och dela det gärna! Sen har jag förstått att man kan följa på youtube också? Gör det, för jag lovar att det kommer fler klipp. Dock är jag fortfarande under upplärning, så tipsa gärna om hur det fungerar på youtube, vad är bra att veta?
Receptet på dessa cookies hittar ni HÄR.
Risken finns väll att ni tröttnar på dessa cookies, men jag kan inte sluta baka dom! Blir jag sugen på cookies, ja då kör jag. Och jag gör precis som i klippet. 
 
Cookies, chocolate chip cookies, kakor, amerikanska kakor
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Somriga syltkakor

Syltkakor med rabarber och jordgubbssylt
En klassiker som aldrig går ur tiden. Älskar klassiska kakor, speciellt dessa som man kan variera fyllningen i. Här hade jag turen att FÅ en burk med rabarber och jordgubbssylt av en kompis, lite av den fick bli dessa somriga syltkakor. Resten blir nog till pannkakorna skulle jag tro.

Du behöver
200g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
 
+ några matskedar av din favoritsylt.
 
Gör såhär
  • Lägg smör, socker, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke och nyp snabbt ihop till en deg. Plasta degen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter. Man kan även arbeta ihop degen i en matberedare med kniv, pulsera ihop, degen är färdig precis när den går ihop.
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper eller grädda dem direkt i små formar (det gjorde jag).
  • Rulla mördegen till små bollar och fördela dem på plåten. Gör försiktigt en fördjupning i varje boll med ett finger, fyll med sylt. 
  • Grädda dem mitt i ugnen i ca 10-12 minuter, de ska inte få mycket färg alls, låt kakorna svalna helt sedan, småkakor smakar bäst då. 
    Stort tack till Ennie för sylten!
 
Ni vet väll att jag finns på Instagram också? 
 
Mördeg, syltkakor, somriga kakor, rabarber och jordgubbssylt
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>