Powered by Jasper Roberts - Blog

Maxa dina bullar! Mina bästa tips

"Nej, jag är inte sugen på en kanelbulle", sa ingen, aldrig någonsin. 
Ibland när man går ut och fikar kan det finnas grymt mycket smarrigt som erbjuds. Bakelser, cookies, cupcakes och tårtbitar, men det slutar ofta med att man tar den klassiska kanelbullen. Konungen av fika. Det funkar alltid. Saffransbullar i all ära, men det är ju bara gott typ två-tre gånger. Jag tycker att det är spännande med kanelbullar eftersom de är så personliga. Alla känner vi någon som bakar den perfekta kanelbullen. Alla vet att "mycket smör, det är hemligheten", så sant så. Men man kan sätta sin personliga prägel på bullar genom lite fantasi med fyllningar och toppingar, men när man göra själva degen är det mycket man ska tänka på. Det är ren kemi! Har skrivit ner lite punkter som jag lärt mig och som jag brukar tänka på när jag bakar bullar.
 • Smör. Alla vet det nog redan, men smör! Det ska var smör och inget margarin. Smält det inte, ta fram det i god tid så att det är rumsvarmt och mjukt.
 • Ha god tid på dig. Att stressa fram bullar är ingen hitt. Allt handlar om jäsningen. 
 • Valet av jäst/jäsning: Det här tipset fick jag av en kompis som driver bloggen Lyckas med din bakning. När vi handlar jäst så väljer vi oftast de där kuberna som väger 50g, skippa "jäst för söta degar", den gör att degen jäser snabbare och det påverkar ju smaken negativt eftersom smakerna utvecklas under jäsningen. Köp vanlig jäst i stället och låt degen ta sin tid under jäsningen, två timmar brukar jag låta degen jäsa, gärna till dubbel storlek. Låt smakerna utvecklas ordentligt! Har du som jag, en kall lägenhet så kan jäsningen gå trögt. Men jag brukar ställa bunken med degen vid ett varmt element med en bakduk över, där mår den bra.
 • Protein i mjölet. Använd ett vetemjöl med hög proteinhalt. Det är bra när man vill få långa härliga glutentrådar. Glutentrådarna är viktiga då det gör bullen luftig och härlig. Smaken påverkas också. 
 • Läs igneom receptet. Det står en viss mängd mjöl, men ta det inte så bokstavligt. Ingen deg är den andra degen lik. Det kan bero på hur färskt mjölet är eller hur mjukt smöret är som påverkar hur mycket mjöl du behöver just idag. Tillsätt lite i taget av mjölet. Jag rekommenderar att göra degen i en köksassistent. Låt degen knådas LÄNGE med degkrok. Gärna på låg hastighet i ca 20-25 minuter, du vill binda massor med glutentrådar. Degen är färdig när den är len, smidig och släpper bunkens kanter. Du kan kolla glutentrådarna genom att ta en bit av degen och dra den mellan fingrarna, det ska kunna gå att dra ut till en tunn tunn hinna som man helst ska kunna läsa en tidning igenom. Låt degen jäsa länge under en bakduk.
 • När degen jäst klart. Stjälp upp på arbetsbänken. Knåda lite och kavla ut degen lite, låt den vila i ca 10 minuter. Då släpper spänningarna, degen slappnar av och blir lättare att kavla sedan. 
 • Gör sunrror. Jag brukar göra "snurror". Jag kavlar ut degen till en rektangel, brer på fyllningen, viker degen dubbel och skär remsor. Jag snurrar dom till "nystan". Jag upplever att det blir en saftigare bulle då det blir massor med fyllning där inne. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem vila i ca 30 minuter. Pensla dem sedan med uppvispat ägg, lite salt och lite mjölk. Strö över pärlsocker
 • Gräddning. Bullar vill gräddas i hög temperatur. Jag sätter alltid ugnen på 250°. När jag skickar in bullarna sänker jag tempen till 225°. Då får de en härlig start.
 • Variera smörfyllningen. Bred aldrig på endast smör för att sedan strö torra kryddor över smöret. Det kommer att göra bullen torrare. Blanda rumsvarmt smör med tex. kanel och socker. Bred fyllningen över den utkavlade degen. Använd fantasin när du gör fyllningen. Byt ut strösocker mot muscovadosocker, farinsocker eller kanske mörkt muscovadosocker? När du använder kardemumma ska du absolut köra på hela kärnor som du mortlar sönder. Där snackar vi smak! Blanda i choklad, bär eller någon puré? Jag åt en bulle en gång med passionsfruktsfyllning. Helt fantastiskt!
 • Topping. Sista finessen. Oftast toppar man bullen med pärlsocker. Men testa att strö över strösocker och mortlade kardemummakärnor, eller kanske mandelflarn, hasselnötter eller någon glasyr?
   Det är otroligt tacksamt att bjuda på bullar. Det går alltid hem och man tar gärna två stycken! Ibland när jag har filmkvällar med kompisar blir det nybakade bullar och mjölk.
Jonas Hedqvist, Jonas Bakar, kanelbullar, tips på bullar, vetedeg, sötebröd, glutentrådar, jäsning