Powered by Jasper Roberts - Blog

Marängtårta i långpanna, räcker till många

Här kommer ett grymt tårtrecept som räcker till många. Jag fyllde 27 igår, söndag och hade fullt firande här hemma i lägenheten hela helgen. I lördags så hade jag 16-pers här, och det kräver ju sin planering. Jag var LIVRÄDD att mat, dryck och fika inte skulle räcka, så jag hade bunkrat upp med käk och fika till en förbannelse, så de kommande dagarna kommer jag att leva i lyx på finfina rester. Som idag, direkt efter jobbet så tog jag ett "mellis" - en toast skagen med kalixrom. Ett vanligt måndagsmellis helt enkelt. Här kommer receptet på tårtan.
Marängtårta i långpanna
Sockerkakasbotten med marängtopping, passionsfruktscurd och vispgrädde. Sött och syrligt. Gör receptet två gånger så har du en hel långpanna, räcker till 20 bitar, eller så gör du receptet en gång och dela den på mitten, ca 10 bitar. Ta vilken fylllning du vill, vaniljkräm? Halloncurd? Sjuden äggkräm? Kolakräm? Bara fantasin sätter gränser.
Bottnar
65g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
4 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
5 msk mjölk
 
Marängen
4 äggvitor
2-3 dl strösocker
2 dl sötmandel
 
  1. Sätt ugnen på 175°c och förbered en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa smöret med strösocker krämigt, tillsätt äggulorna (spara vitorna till marängen) och vispa fluffigt.
  3. Blanda bakpulver med vetemjölet och vänd ner det tillsammans med mjölken i äggvispet. 
  4. Häll smeten i en långpanna och bred ut den på bakplåtspappret. Den kan bres ut ganska tunnt, den stiger bra under gräddning. 
  5. Grädda i ca tio minuter eller tills den får en fin gyllene färg. Under tiden: Vispa upp äggvitorna till en maräng. Börja på låg hastighet tills vitorna slagis sönder, sen på högsta hastighet. Tillsätt sockret lite i taget. Bred marängen över kakan. Hacka mandeln grovt och strö över. 
  6. Grädda kakan i ytterligare 15 minuter tills marängen börjar få färg. 
  7. Gör detta recept två gånger om du vill ha en hel långpanna, annars delar man bara kakan på mitten, brer på fyllning och toppar med den andra halvan. 
Passionfruktscurd
Det här receptet fick jag av min kompis Ennie som driver bakbloggen Lyckas med din bakning, helt fantastiskt recept som jag absolut kommer att göra flera gånger till tårtor! Dubbla receptet om du gör en hel långpanna.
1 st gelantinblad, 2g.
150g ägg
75g strösocker
75g passionsfruktspuré (finns att köpa fryst)
1 citron, skalet
75g strösocker
100g smör
 
3 dl vispgrädde
  1. Vispa ägg och 75g strösocker fluffigt.
  2. Lägg gelantinbladet i kallt vatten i tio minuter.
  3. Koka upp passionsfruktspuré med 75g strösocker och smör. Riv även i citronskalet. 
  4. Häll den kokande purén över äggvispet, häll tillbaka i kastrullen och sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Krama ur gelnatinbladet och rör ner det sist. Häll över krämen i en bunke och plasta. Låt kylas väl, gärna över natten, det är då curden får sin rätta konsistens.
  5. Funkar utmärkt att dubblera receptet om du gör en större tårta. 
  6. Vispa vispgrädden. Bred på passionsfruktscurd och vispgrädde mellan bottnarna. Blir den en bit tårta kvar smakar den ännu bättre dagen efter. 
 
 
Jonasbakar, födelsedagstårta, marängtårta, passionsfruktscurd, maräng
Rebecca

shit vad gott!

maria

Ser as gott ju.
I shall start learning how to bake.

Hanna Karlsson

Åh, marängtårta är ju så gott!