Powered by Jasper Roberts - Blog

Ett superfrö och en superfralla till helgfrullen

Chiafrö. Hur mycket har vi inte läst om dessa chiafrön de senaste åren? Det är fulla med protein, omega-3, magnesium, kalium och zink. Ett superfrö helt enkelt. Jag tycker att det är smidigt att de är smaklösa, funkar grymt bra att röra ner någon tesked i quinoan eller riset eller i frukostfilen. Nu har jag dock läst att kroppen tar upp mineralerna bättre om man krossar fröerna innan. Det gör man smidigt i en mortel eller köper färdiga (så gjorde jag). Dessutom finns det ju chiamjöl nu också, det ska jag absolut testa baka bröd på!
 
Tänkte dela med mig av ett recept på bröd som jag bakade. Ett fullkornsbröd där jag tillsatte just lite krossade chiafrön. Brödet blev saftigt och genast lite nyttigare. Receptet kommer INTE rakt från mig, utan från Linda Andersson som driver bloggen Lindas bakskola, och som har gett ut boken Lindas Matbröd. Hon står helt för det här receptet, jag har mixtrat lite med det bara,  jag gjorde dom i lite annorlunda form och tillsatte chiafrön. Älskar när man har ett bra recept som man kan mixtra lite med. 
Du behöver
25g jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 dl havregryn
0,5 dl chiafrön, krossade
1,5 tsk salt
2 msk ljus sirap
2 msk neutral rapsolja1,5 dl grovt rågmjöl
ca 7 dl rågsikt
 
Gör såhär
1 .Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen lösts upp. Rör ner havregryn och låt stå i ca fem minuter. 
2 .Tillsätt sirap, salt, olja, krossade chiafrön, grovt rågmjöl. Rör ihop med en slev eller i en köksassistent. Tillsätt rågsikt lite i taget och arbeta till en smidigt deg, knåda degen ett par minuter.
3. Låt jäsa under bakduk i 50 minuter. 
4. Stjälp upp degen och knåda den lite. Dela degen på hälften, hälften igen osv tills du får små frallor, eller i önskvärd storlek. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem lite och nagga med en gaffel. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°c.
5. Grädda frallorna i den nedre delen av ugnen i 9-11 minuter. Låt svalna på galler.
Tack för ett toppenrecept Linda!
 
Grova frallor, Chiafrön, krossade chiafrön, Linda Andersson, Lindas bakskola, Tidningen hembakat