Powered by Jasper Roberts - Blog

Lyxig äppelpaj med mandel, kanel och kardemumma

Äppelpaj med mandelmassa och mandelflarn
Helt klart världens godaste äppelpaj. Den är superlyxig och smakar både mandel, kanel och kardemumma!
När man bakar mördegsbotten så kan det vara bra att göra det dagen innan, den mår bra av att vila i kylen över natten och släppa spänningarna, då sjunker den inte ihop lite mycket under gräddningen. Ta fram den i god tid så den hinner bli mjuk innan den kavlas ut. Jag har väldigt lite socker i min mördeg då jag tycker om när den inte är för söt. 
Pajbotten
225g vetemjöl
150g kallt smör
60g florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten
  1. Nyp ihop ingredienserna, eller pulsera ihop dem i en matberedare. Plasta den och låt den vila i kylen i minst en timme, helst längre över natten. Kavla sedan ut degen och klä en pajsform, 24 cm i diameter.
Smuldeg med mandel
50g rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
1,5 dl rostade mandelspån
0,5 dl strösocker
  1. Nyp ihop ingredienserna till en smulig deg. Ställ åt sidan.
Äppelfyllning
4 äpplen, granny smith, skalade, urkärnade och tärnade
Smör
Strösocker
Kanel
  1. Skala och kärna ur äpplena och tärna dom. Lägg i en bunke och strö över strösocker och kanel. Stek äppelbitarna i rikligt med smör i en het stekpanna. När äpplena blivit lite mjuka för du över dom på en tallrik. 
Mandelkräm
50g rumsvarmt smör
2 äggulor
200g mandelmassa
1 tsk nystött kardemummakärnor
  1. Alla ingredienser till mandelkrämen blandas ihop. Lättast i en matberedare eller köksassistent.
  2. Sätt ugnen på 200°c
  3. Bred mandelkrämen i pajformen.
  4. Lägg i äppelbitarna och toppa med smuldegen. Grädda pajen i 25-30 minuter, eller tills den får en gyllene färg. Servera pajen med vaniljvisp, recept hittar du HÄR från ett tidigare inlägg i bloggen.
 
Jonas Hedqvist, äppelpaj, mandelfyllning, kanel, socker, vaniljvisp, hemgjord vaniljkräm
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Marängtårta i långpanna, räcker till många

Här kommer ett grymt tårtrecept som räcker till många. Jag fyllde 27 igår, söndag och hade fullt firande här hemma i lägenheten hela helgen. I lördags så hade jag 16-pers här, och det kräver ju sin planering. Jag var LIVRÄDD att mat, dryck och fika inte skulle räcka, så jag hade bunkrat upp med käk och fika till en förbannelse, så de kommande dagarna kommer jag att leva i lyx på finfina rester. Som idag, direkt efter jobbet så tog jag ett "mellis" - en toast skagen med kalixrom. Ett vanligt måndagsmellis helt enkelt. Här kommer receptet på tårtan.
Marängtårta i långpanna
Sockerkakasbotten med marängtopping, passionsfruktscurd och vispgrädde. Sött och syrligt. Gör receptet två gånger så har du en hel långpanna, räcker till 20 bitar, eller så gör du receptet en gång och dela den på mitten, ca 10 bitar. Ta vilken fylllning du vill, vaniljkräm? Halloncurd? Sjuden äggkräm? Kolakräm? Bara fantasin sätter gränser.
Bottnar
65g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
4 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
5 msk mjölk
 
Marängen
4 äggvitor
2-3 dl strösocker
2 dl sötmandel
 
  1. Sätt ugnen på 175°c och förbered en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa smöret med strösocker krämigt, tillsätt äggulorna (spara vitorna till marängen) och vispa fluffigt.
  3. Blanda bakpulver med vetemjölet och vänd ner det tillsammans med mjölken i äggvispet. 
  4. Häll smeten i en långpanna och bred ut den på bakplåtspappret. Den kan bres ut ganska tunnt, den stiger bra under gräddning. 
  5. Grädda i ca tio minuter eller tills den får en fin gyllene färg. Under tiden: Vispa upp äggvitorna till en maräng. Börja på låg hastighet tills vitorna slagis sönder, sen på högsta hastighet. Tillsätt sockret lite i taget. Bred marängen över kakan. Hacka mandeln grovt och strö över. 
  6. Grädda kakan i ytterligare 15 minuter tills marängen börjar få färg. 
  7. Gör detta recept två gånger om du vill ha en hel långpanna, annars delar man bara kakan på mitten, brer på fyllning och toppar med den andra halvan. 
Passionfruktscurd
Det här receptet fick jag av min kompis Ennie som driver bakbloggen Lyckas med bakning, helt fantastiskt recept som jag absolut kommer att göra flera gånger till tårtor! Dubbla receptet om du gör en hel långpanna.
1 st gelantinblad, 2g.
150g ägg
75g strösocker
75g smör
75g passionsfruktspuré (finns att köpa fryst)
1 citron, skalet
75g strösocker
 
3 dl vispgrädde till fyllning
  1. Vispa ägg och 75g strösocker fluffigt.
  2. Lägg gelantinbladet i kallt vatten i tio minuter.
  3. Koka upp passionsfruktspuré med 75g strösocker och smör. Riv även i citronskalet. 
  4. Häll den kokande purén över äggvispet, häll tillbaka i kastrullen och sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Krama ur gelnatinbladet och rör ner det sist. Häll över krämen i en bunke och plasta. Låt kylas väl, gärna över natten, det är då curden får sin rätta konsistens.
  5. Funkar utmärkt att dubblera receptet om du gör en större tårta. 
  6. Vispa vispgrädden. Bred på passionsfruktscurd och vispgrädde mellan bottnarna. Blir den en bit tårta kvar smakar den ännu bättre dagen efter. 
 
 
Jonasbakar, födelsedagstårta, marängtårta, passionsfruktscurd, maräng
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Vit chokladcheesecake med hallon och blåbär

Vit chokladcheesecake med hallon och blåbär
Cheesecake som bakas i ugn är min favorit, där har ni det, vägen till mitt hjärta är en cheesecake och en gaffel. Det jag gillar med den här cheesecaken är att den för det första otroligt vacker, sen smakar den kanon med den söta vita chokladen och de syrliga bären. Den är rätt maffig, så den räcker till många. Ett tips är att göra kakan dagen innan den ska serveras, så att den riktigt hinner sätta sig innan den ska skäras upp. 
 Botten
125g smör
200g digistivekex
2 msk kakao
 
Cheesecake
600g färskost
1 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
1 vaniljstång
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde (vispas ej)
4 ägg
250g vit choklad
Färska eller frysta blåbär och hallon
2 msk majstärkelse att blanda bären med
 
  1. Sätt ugnen på 180°c.
  2. Mixa sönder kexen i en matberedare med vinge. Smält smöret tillsammans med kakao och blanda ner kexsmulorna. Tryck ut massan i en springform på 22cm med löstagbar kant. Tryck ut kexmassan hårt och jämnt. Förgrädda bottnen i tio minuter, låt svalna något.
  3. Höj värmen till 200°c.
  4. Smält den vita chokladen över ett vattenbad och ställ åt sida.
  5. Vispa färskosten krämigt tillsammans med strösocker, vaniljsocker och fröna från vaniljstången. Tillsätt majsstärkelse och äggen - ett i taget. 
  6. Rör till sist ner vispgrädden och den vita chokladen. 
  7. Häll smeten i formen.
  8. Ta lite frysta blåbär och hallon, vänd dem i majsstärkelse för att undvika att de ska vätska under gräddning, strö dem över smeten och ta en gaffel och blanda dem lite försiktigt. 
  9. Grädda kakan i 35-40 minuter, den ska få färg och se välgräddad ut runt kanten. Slå av ugnen och låt kakan stå kvar tills ugnen svalnat. Kakan kan kännas lös och dallrig i mitten, men den sätter sig!

 
Har hela dagen gått och tänkt på att den är "Popcorndagen" idag. Dagen då biopopcorn kostar 15 spänn och då man ska proppa i sig massor med bakverk som innehåller popcorn. Åt jag några popcorn? Nä. Varken på bio eller i en kaka. Men man borde väll få unna sig popcorn en annan dag helt enkelt. För min del blir det nog den här Popcornbrownien, ser heeeelt galet god ut. Systrarnas drömmar heter bloggen som står för receptet och det är systrarna Annelie och Annalena bjussar på massor av finfina recept, bland annat den där Popcornbrowninen, men också popcornkakaor
Bild från Systrarnas Drömmar
Jonas Hedqvist, cheesecake, vit choklad, blåbär, hallon, bloggtips, systrarnasdrömmar.blogg.se, bakblogg, cheesecake i ugn
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>