Powered by Jasper Roberts - Blog

Stjärnpaj med supersnabb vaniljvisp

Blåbärspaj 
När jag bakar den här pajen brukar jag använda en pajform som är rätt djup. Jag vill ha höga kanter och mycket blåbärsfyllning på mina pajbitar. Locket till den här pajen kan man ju göra hur man vill, jag gjorde som stjärnor (såklart, jag älskar stjärnor) och jag tyckte att det blev väldigt fint. Servera pajen med vaniljglass eller vaniljvisp, recept följer nedanför.
 
Mördeg
225g mjöl
150g kallt smör
60g florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten
 
Fyllning
1 l frysta blåbär
skal från en citron
2-3 msk potatismjöl
0,5-1 dl strösocker
 
1 ägg till pensling
Råsocker
  1. Tärna smöret och nyp ihop det med de övriga ingredienserna. Eller lägg ingredienserna i en matberedare med vinge och pulsera ihop till en deg. Direkt när det gått ihop till en deg är den klar. Platta till degen något, plasta och låt vila i kylen ett par timmar, helst över natten, degen behöver vila. Ta ut degen i god tid, kavla ut degen och fodra en pajform med löstagbar kant, ca 22cm i diameter. Frys pajskalet i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajskalet och förgrädda det i 10 minuter. 
  2. Jag gjorde en extra sats mördeg som jag stansade ut stjärnor av. Dessa toppar jag pajen med. Det blir en del mördeg kvar, men det funkar jättebra att frysa ner, eller göra lite småkakor på?
  3. Lägg de frysta blåbären i en bunke. Riv skalet från citronen och tillsätt socker och potatismjöl och blanda om. Vill du behålla lite syrlighet från blåbären tar du lite mindre socker. Potatismjölet har man för att binda den vätska som blåbären släpper ifrån sig under gräddning. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och lägg på de utstansade stjärnorna. Stjärnorna är lättare att jobba med om de får vila i kylen ett tag innan du ska lyfta över dom på pajen. Pensla stjärorna med upvispat ägg och strö över lite råsocker. Grädda hela pajen i ca 25-30 minuter. Stjärnorna på pajen ska få en gyllene färg. 
Supersnabb vaniljvisp
Det här är det perfekta receptet på god vaniljvisp när tiden inte riktigt räcker till. Vanligtvis brukar jag koka vaniljkräm som jag sedan blandar ut med vaniljvisp. Men den här går mycket snabbare och är riktigt god. Låt gärna vispet vila i kylen lite innan servering, så att smakerna hinner utvecklas tillsammans. Det här är ett rätt litet recept och räcker till ca 4-5 personer. Vill man göra till fler kan man dubbla receptet.
1 vaniljstång
4 äggulor
0,5 dl strösocker
3 dl vispgrädde
  1.  Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem i en bunke tillsammans med strösocker och äggulor. Vispa upp riktigt fluffigt. 
  2. Vispa grädden rätt fast (INTE till smör) och blanda försiktigt ihop det med äggvispet. 
     
Blåbärpaj, bärpaj, blåbär, paj med mördeg, stjärnor
Mirre - Sweetwords

Oh så gott det ser ut

birgitmaria

Så god den ser ut!

k

Ser riktigt gott ut!