Powered by Jasper Roberts - Blog

Citronmums med vit choklad

Det stora matbloggspriset delades ju ut i höstas, vinnaren för Årets bästa Bak-och-dessertblogg blev My Kitchen Stories, hennes blogg följer jag flitigt, där finns recept för ALLT. Igår bakade jag hennes grymt härliga Citronmums med vit choklad. Klicka på länken för att komma till hennes blogg, hon finns även på Instagram -@mykitchenstories, otroligt inspirerande konto!
Det här var ett grymt recept som jag absolut kommer att använda igen. Kakorna åkte direkt i en låda och ska iväg till en kollega som ska ha födelsedagsfika i helgen. Här kommer receptet.
 
Citronmums med vit choklad
Kakan bakas i en långpanna, 20x20 cm. En saftig sockerkaksbotten med smak av citron och vit choklad. På det en syrlig glasyr, även den med smak av citron och vit choklad. Toppas med kokos. Älskar kombinationen av sött och syrligt. Den här kakan passar perfekt till kalasfikat! Riv lite citronzest över kokosen så blir dessa etra fina.
Kakan
150g smör
150g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 krm vaniljpulver
1 citron, riv skalet med ett zestjärn
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
 
  1. Klä en form, 20x20 cm med baklpåtspapper. Pappret fastnar bättre om man smörar formen först.
  2. Sätt ugnen på 175°c.
  3. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan, smält den vita chokladen och ställ åt sidan.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
  5. Blanda de torra ingredienserna tillsammans med vaniljpulver och citronskal.
  6. Rör försiktigt ner smöret och den vita chokladen i äggvispet. Vänd sedan ner de torra ingredienserna varvat med mjölken till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda den i nedre delen av ugnen i 35-45 minuter. Alla ugnar gräddar olika och använder du en större form så blir gräddningstiden kortare. Låt kakan svalna helt.
Glasyr
75g smör
50g vit choklad
1 citron, saften
3.5 dl florsocker
Kokos att strö över
  1. Smält smöret och tillsätt citronsaften, låt det svalna. Smält chokladen separat och låt även den svalna. Rör sedan ner chokladen i smöret och vispa sedan ner florsockret.
  2. Om glasyren skär sig: Det är viktigt att låta smöret och chokladen svalna innan florsockret tillsätts. Annars kan det skära sig. Dvs är smöret kokhett när chokladen och florsockret rörs ner kan det skära sig helt och smöret och sockret går inte ihop.
Jonasbakar, Jonas Hedqvist, Citronmums, vit choklad, citron, kärleksmums, My Kitchen Stories - Varför skär sig glasyren?
Mirre - Sweetwords

Oh såg jättegoda ut