Powered by Jasper Roberts - Blog

Små chokladkakor

Små chokladkakor
På med julmusiken och fram med stjärnan. Det är hög tid att bjuda över vännerna på fika och umgås, eller hur? Dessa småkakor är perfekta - är dom små får man ta två!
Dessutom kan man variera chokladsmaken genom att tillsätta apelsin, mint eller arraksarom. Doppar man kakorna i choklad och strör pistagenötter över så blir de extra fina. 

 

60g rumsvarmt smör
1,5 dl farinsocker
1 ägg
150g mörk choklad, 70%
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
0,25 dl mjölk
 
Smaksättningar
3 tsk arraksarom
150g choklad med mintsmak (istället för den rena mörka chokladen)
1 apelsin, skalet
 
200g choklad till garnering.
 
  • Rör smöret och farinsockret krämigt. Tillsätt ägget.
  • Smält chokladen försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Ta från värmen och låt svalna något.
  • Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner det tillsammans med chokladen i smörblandningen. Tillsätt mjölken och smaksättning (frivilligt). 
  • Sätt ugnen på 180°. Låt kakdegen vila på köksbänken. Degen ska vara rätt lös.
  • Skopa upp degen och rulla till små bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem något och grädda dem i ca 10-12 minuter, de flyter ut lite. Låt svalna lite på plåten innan du för över dem på ett avsvalningsgaller. 
  • Smält 200g choklad och doppa kakorna i, strö över hackade pistagenötter, färgkontrasten med det gröna mot chokladen är väldigt fin.
 
Julkakor, choklad, småkakor