Powered by Jasper Roberts - Blog

Vaniljkakor

Vaniljkakor
Enkla mördegskakor som smakar vanilj. Jag tycker om när de är lite tjockare och är sådär gyllene. De blir godast i kombination med choklad. Ta pepparkaksformar när du ska stansa ut kakorna, så blir de lite mer "juliga".
 

 
180g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1ägg
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
 
50g mjölkchoklad
 
  • Rör ihop smör och strösocker så det går ihop, i en matberedare eller för hand i en bunke.
  • Tillsätt ägget, rör så det blir krämigt.
  • Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem tills degen går ihop. Plasta degen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 170°.
  • Kavla ut degen, inte för tunt, på ett lätt mjölat bakbord. Stansa ut stjärnor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt kakorna svalna. Smält chokladen och ringla det över kakorna.
 
 
Vaniljkakor, mördegskakor, julkakor, julbak
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Små chokladkakor

Små chokladkakor
På med julmusiken och fram med stjärnan. Det är hög tid att bjuda över vännerna på fika och umgås, eller hur? Dessa småkakor är perfekta - är dom små får man ta två!
Dessutom kan man variera chokladsmaken genom att tillsätta apelsin, mint eller arraksarom. Doppar man kakorna i choklad och strör pistagenötter över så blir de extra fina. 

 

60g rumsvarmt smör
1,5 dl farinsocker
1 ägg
150g mörk choklad, 70%
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
0,25 dl mjölk
 
Smaksättningar
3 tsk arraksarom
150g choklad med mintsmak (istället för den rena mörka chokladen)
1 apelsin, skalet
 
200g choklad till garnering.
 
  • Rör smöret och farinsockret krämigt. Tillsätt ägget.
  • Smält chokladen försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Ta från värmen och låt svalna något.
  • Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner det tillsammans med chokladen i smörblandningen. Tillsätt mjölken och smaksättning (frivilligt). 
  • Sätt ugnen på 180°. Låt kakdegen vila på köksbänken. Degen ska vara rätt lös.
  • Skopa upp degen och rulla till små bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem något och grädda dem i ca 10-12 minuter, de flyter ut lite. Låt svalna lite på plåten innan du för över dem på ett avsvalningsgaller. 
  • Smält 200g choklad och doppa kakorna i, strö över hackade pistagenötter, färgkontrasten med det gröna mot chokladen är väldigt fin.
 
Julkakor, choklad, småkakor
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>