Powered by Jasper Roberts - Blog

Kladdkaka med daimtopping

Kladdkaka med daimtopping
Alla har vi ett bra recept på kladdkaka. Supergott i sig, men ännu godare med någon topping. Daimtopping är en favorit för mig, det gör kakan kladdigare, chokladigare och lyxigare. Toppa kakan med grovt hackad daim och flingsalt som bryter av det söta. Gör kakan någon timme innan servering. 

Kladdkaka
100g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
 
Daimtopping
4 st dubbeldaim
1,5 dl vispgrädde
 
  • Kladdkakan: Smörj och bröa en springform som är ca 22-24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175°.
  • Smält smöret och ställ åt sidan.
  • Rör ihop ägg och strösocker, tillsätt smöret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner det i äggvispet. 
  • Fördela smeten i formen och grädda kakan i ca 15 minuter, kolla med en sticka, kakan ska vara helt genomgräddad runt sidorna men vara kladdig i mitten. Låt kakan svalna.
 
  • Daimtopping: Finhacka tre st dubbeldaim. Koka upp vispgrädden och ta från värmen, rör ner daimen och rör tills det blir en slät kräm. Låt den svalna något så den blir tjockare i konsistensen.
  • Häll daimtoppingen över kakan. Hacka den sista dubbeldaimen och strö över kakan tillsammans med flingsalt. 
  • Servera kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass.