Powered by Jasper Roberts - Blog

Nötrutor med äggkräm

Nötrutor med äggkräm
Dessa godingar passar perfekt till påsk. En helt glutenfri botten gjord på hasselnötter och mandlar. På den en sjuden äggkräm, toppa den med rostad mandel eller hackad dajm. När du gör äggkrämen är det viktigt att den inte kokar upp, då blir det äggröra av allt. Jag toppade mina rutor med ett påskägg från Anthon Berg.

Botten
130 g nötter (jag tog hälften mandlar och hälften hasselnötter)
2 äggvitor (spara gulan)
1 dl socker
 
Äggkräm
2 äggulor
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl vispgrädd
100g rumsvarmt smör
 
Rostad mandelflarn
1 st dubbeldajm
 
Gör såhär:
  1. Mal nötterna. Funkar jättebra att göra det i en matberedare. Förbered en plåt  ca 20x20 cm med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 150°.
  2. Separera äggvitor från gulor och vispa upp äggvitorna till ett hårt blankt skum. Börja med låg hastighet på elvispen och öka sedan. Tillsätt sockret lite i taget. Det är klart när det är ett fast skum som inte rinner ur bunken om du håller den upp och ner. Vänd ner nötterna och bred ut i formen. Grädda kakan i 30 - 35 minuter i mittenfalsen på ugnen. Kakan kommer att kännas lös men sätter sig när den svalnar.
  3. Äggkrämen: Blanda äggulor, strösocker, vaniljsocker och vispgrädde i en kastrull. Sjud upp (KOKA EJ) under omrörning tills det att krämen tjocknar. Du märker när den är klar då det blir spår i krämen av vispen. Ta från värmen och rör ner smöret, lite i taget. Plasta bunken och låt krämen svalna i kylen. 
  4. När kakan och krämen svalnat helt breder du krämen över kakan och strör över mandelspån eller hackad dajm.


Tips: Låt kakan stå i kylen då den blir lättare att skära upp.
OBS: Glöm inte att följa mig på Instagram också, @jonasbakar 
Anonym

Hej Jonas ska testa att baka nötrutorna. Är det varmluft 150 grader.

Svar: Nej, jag använda "vanlig" ugn :)
Jonas