Powered by Jasper Roberts - Blog

Kanelbullar på surdeg

Jag har gjort en surdegsstart här hemma, eller en surdegsgrund som vissa kallar det. Det vill säga att jag blandat lite olika mjölsorter med vatten som får stå i kylen ett par dagar för att bakterierna ska dra igång och jobba. Under dessa dagar har jag rört i smeten och jag har matat den med ännu mer mjöl och vatten. Nu är den igång och den bubblar för fullt, dvs: den är aktiv! Hur all den här kemin fungerar med mjölksyrebakterier hit och dit tänker jag inte gå in på för jag har inte förstått det själv helt enkelt. Inte heller vad som är rätt och fel för det finns så otroligt många tillvägagångssätt, men jag har en aktiv surdegsstart det är allt jag vet. Jag valde helt enkelt att följa en skola på nätet, länk till den finns här under. 
Mitt tips om man vill börja med surdeg: läs inte bara på, testa också! 
 
Jag hittat ett klipp på youtube där "Pain de Martin" visar hur man enkelt gör en surdegsstart. Klicka HÄR för att komma till det klippet.
 
Igår drog jag igång mitt första bak med surdegsstarten. Jag gjorde kanelbullar. I stället för jäst så använde jag surdegsstart och läg bullarna jäsa först i bunken ett par timmar, för att sedan låta dem jäsa på plåten över natten. För att vara ett första försök är jag otroligt nöjd. Jag fick en fin spänstig deg som jag kunde dra ut långa remsor av och snurra till tjocka nystan. Bullarna blev otroligt saftiga och smakade mycket mer än en bulle som är bakad på jäst. 
 

Receptet jag använde mig av kommer från Sébastien Boudet. Tillvägagångssättet har jag gjort lite annorlunda. Jag använde till exempel en bakmaskin med degkrok i stället för att jobba med händerna. När man jobbar med surdeg så behöver det jäsa länge! Gärna över natten, i kyl eller rumstemperatur. Så nu gäller det att planera sin bakning. 
Har ni läsare några tips om surdeg? Skriv gärna! jag skolar just nu mig själv i det här och tager tacksamt emot tips. 
 
Du behöver
700g vetemjöl
10g salt
10g grovmalen kardemumma
100g råsocker
350g mjölk
1 ägg
80g aktiv surdeg
100g rumsvarmt smör
 
Fyllning
200g rumsvarmt smör
80g strösocker
20g kanel
Ägg till pensling
Pärlsocker till garnering
  1. Dag ett. Lägg mjöl, salt, kardemumma, råsocker, ägg, mjölk och surdeg i en bunke. Blanda ihop till en deg som släpper bunkens kanter. OBS tillsätt inte mer mjöl. Gör detta för hand eller i en bakmaskin med degkrok. Täck bunken med en handduk och låt den vila i 20 minuter.
  2. Knåda in det mjuka smöret, lite i daget till en smidig deg. Ta en fuktig handduk och täck bunken och låt degen vila i 2 timmar. Plasta sedan degen och låt den vila i kylen i 1 timme.
  3. Lägg ingredienserna till fyllningen i en bunke och vispa ihop till en krämig fyllning. 
  4. Kavla ut degen till en fyrkant. Bred på fyllningen. Vik sedan ett treslag - vik över halva degen, och sedan den andra halvan över så du får tre lager. Platta till och kavla ut den lätt. 
  5. Skär ut 2 cm tjocka remsor. Dra ut dem lite lägg genom att hålla dem i båda ändarna. Tvinna dom och snurra två varv runt långfingret och pekfingret, avsluta med att vika änden tvärs över bullen och fäst den under. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  6. Plasta plåtarna med bullarna och ställ dem i en avstängd ugn under natten. Ställ en skål med kokande vatten underst för att få en fuktig luft i ugnen, det är bra för bullarna. 
  7. Dag två. Sätt ugnen på 200°, pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda dem i 10-12 minuter tills de blir gyllene. 
Jag vill även passa på att tipsa om några bloggkollegor som också bakat med surdeg.
Simona som driver bloggen Cookies and Sweets har gjort ett Surdegsbröd för nybörjare, superbra skrivet och med flera vackra bilder (som vanligt)  Klicka HÄR för att komma till hennes recept.

Vill man inte göra egen surdegsstart så finns det ju att köpa färdig också, det har bloggaren Frufe.blogg.se gjort. Hon gjorde Surdegsknäcke som låter galet gott. Nyttigt också! Länk till receptet hittar ni HÄR

Bintu Malm Fraser

Spännande! Låter ju på namnet som att bullarna vore nyttiga ;-)

Svar: Hehe. Vi lurar hjärnan det tycker jag. Fast å andra sidan är de nyttiga för själen :)
Jonas