Powered by Jasper Roberts - Blog

Ice cream whoopies - Hemgjord Ben n Jerrys Wich

Ice Cream Whoopies
Eller som en hemgjord Ben n Jerry Wich kan man också säga. Två sega cookies med glass mellan. De blev så otroligt goda och jag tänkte bjussa på dessa till Valborgsfirandet i morgon efter grillningen. Så ett enkelt tips helt enkelt: Gör egna cookies, ta vilken glass du vill och stansa ut en storlet som passar dina cookies och lägg ihop dem två och två. Förvara i frysen och ta fram när du blir sugen. Bra va?
Mina cookies är marmorerade och har en del med kakao och en utan, vill man hålla sig till en sort så går det också utmärkt såklart.
 

 
Cookies
Gör två satser av detta för att få marmorerade kakor. I den ena satsen byter du ut 1 dl vetemjöl mot kakao helt enkelt. Annars gör du precis lika. Detta är ett väldigt stort recept och det blir många kakor. Vill man så kan man göra en sats och dela på hälften, tillsätt då 0,5 dl kakao i den ena halvan.
150g smör
3 dl farinsocker
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonad
300g chokladknappar 70% kakao
 
Glass
Gör din favoritglass eller köp färdig, jag använde mig av gräddglass med chokladkross som jag stansade ut i lagomt stora bitar som passade mina cookies. Självklart kan man ta vilken glass som helst. Låt den bara tina lite och bred den sedan på en kaka och lägg sedan ihop dem två och två. 
 
  • Sätt ugnen på 170°. 
  • Smält smöret och låt det svalna något. Vispa sedan smöret tillsammans med farinsocker, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt ägg och äggula och vispa det fluffigt och krämigt med elvisp i ett par minuter.
  • Blanda vetemjöl med bikarbonat och rör sedan ner det i smeten tillsammans med chokladknapparna. 
  • Degen blir rätt lös, så låt den vila i kylen under tiden som du gör den andra delen så blir den lättare att jobba med sen.
  • Gör samma sats igen men byt ut 1 dl mjöl mot 1 dl kakao för att få den chokladiga delen av kakorna. Låt även denna vila i kylen ett par minuter. 
  • Ta ungefär en halv matsked från varje smet och rulla ihop till en boll, lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i ca 7-10 minuter. Provgrädda gärna en kaka för att se hur mycke de flyter ut. 
Vill du inte grädda alla kakorna idag? Rulla till bollar som på bilden och frys ner dem. Ta fram när du blir sugen, låt dem bara tina lite innan du skickar in dem i ugnen. Smart va?
 


 
 Glasstips från andra superbloggare: 
Cakebymary.blogg.se bjuder bland annat på den här smarriga Cheesecake glassen.
 
Systrarnasdrömmar.blogg.se bjuder på Hallonglass med sega lakritsbitar
 
 Cookiesandsweets.blogg.se bjuder på en Kaffeglasstårta med daim på marängbotten
 
Halsojunkie.blogg.se bjuder på en GLASSBOMB (!!!)
 
 
 
Glass med cookies, cookies, chocolate chip cookies,
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Kanelbullar på surdeg

Jag har gjort en surdegsstart här hemma, eller en surdegsgrund som vissa kallar det. Det vill säga att jag blandat lite olika mjölsorter med vatten som får stå i kylen ett par dagar för att bakterierna ska dra igång och jobba. Under dessa dagar har jag rört i smeten och jag har matat den med ännu mer mjöl och vatten. Nu är den igång och den bubblar för fullt, dvs: den är aktiv! Hur all den här kemin fungerar med mjölksyrebakterier hit och dit tänker jag inte gå in på för jag har inte förstått det själv helt enkelt. Inte heller vad som är rätt och fel för det finns så otroligt många tillvägagångssätt, men jag har en aktiv surdegsstart det är allt jag vet. Jag valde helt enkelt att följa en skola på nätet, länk till den finns här under. 
Mitt tips om man vill börja med surdeg: läs inte bara på, testa också! 
 
Jag hittat ett klipp på youtube där "Pain de Martin" visar hur man enkelt gör en surdegsstart. Klicka HÄR för att komma till det klippet.
 
Igår drog jag igång mitt första bak med surdegsstarten. Jag gjorde kanelbullar. I stället för jäst så använde jag surdegsstart och läg bullarna jäsa först i bunken ett par timmar, för att sedan låta dem jäsa på plåten över natten. För att vara ett första försök är jag otroligt nöjd. Jag fick en fin spänstig deg som jag kunde dra ut långa remsor av och snurra till tjocka nystan. Bullarna blev otroligt saftiga och smakade mycket mer än en bulle som är bakad på jäst. 
 

Receptet jag använde mig av kommer från Sébastien Boudet. Tillvägagångssättet har jag gjort lite annorlunda. Jag använde till exempel en bakmaskin med degkrok i stället för att jobba med händerna. När man jobbar med surdeg så behöver det jäsa länge! Gärna över natten, i kyl eller rumstemperatur. Så nu gäller det att planera sin bakning. 
Har ni läsare några tips om surdeg? Skriv gärna! jag skolar just nu mig själv i det här och tager tacksamt emot tips. 
 
Du behöver
700g vetemjöl
10g salt
10g grovmalen kardemumma
100g råsocker
350g mjölk
1 ägg
80g aktiv surdeg
100g rumsvarmt smör
 
Fyllning
200g rumsvarmt smör
80g strösocker
20g kanel
Ägg till pensling
Pärlsocker till garnering
  1. Dag ett. Lägg mjöl, salt, kardemumma, råsocker, ägg, mjölk och surdeg i en bunke. Blanda ihop till en deg som släpper bunkens kanter. OBS tillsätt inte mer mjöl. Gör detta för hand eller i en bakmaskin med degkrok. Täck bunken med en handduk och låt den vila i 20 minuter.
  2. Knåda in det mjuka smöret, lite i daget till en smidig deg. Ta en fuktig handduk och täck bunken och låt degen vila i 2 timmar. Plasta sedan degen och låt den vila i kylen i 1 timme.
  3. Lägg ingredienserna till fyllningen i en bunke och vispa ihop till en krämig fyllning. 
  4. Kavla ut degen till en fyrkant. Bred på fyllningen. Vik sedan ett treslag - vik över halva degen, och sedan den andra halvan över så du får tre lager. Platta till och kavla ut den lätt. 
  5. Skär ut 2 cm tjocka remsor. Dra ut dem lite lägg genom att hålla dem i båda ändarna. Tvinna dom och snurra två varv runt långfingret och pekfingret, avsluta med att vika änden tvärs över bullen och fäst den under. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  6. Plasta plåtarna med bullarna och ställ dem i en avstängd ugn under natten. Ställ en skål med kokande vatten underst för att få en fuktig luft i ugnen, det är bra för bullarna. 
  7. Dag två. Sätt ugnen på 200°, pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda dem i 10-12 minuter tills de blir gyllene. 
Jag vill även passa på att tipsa om några bloggkollegor som också bakat med surdeg.
Simona som driver bloggen Cookies and Sweets har gjort ett Surdegsbröd för nybörjare, superbra skrivet och med flera vackra bilder (som vanligt)  Klicka HÄR för att komma till hennes recept.

Vill man inte göra egen surdegsstart så finns det ju att köpa färdig också, det har bloggaren Frufe.blogg.se gjort. Hon gjorde Surdegsknäcke som låter galet gott. Nyttigt också! Länk till receptet hittar ni HÄR

mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Påsktips!

Hej på er!
Det är ju hög tid att dra igång med påskbaket, saknar ni inspiration så kommer ett litet tips här: Simona som driver bloggen Cookies and sweets har ett jättefint inlägg med länkar till mig och några av mina bloggkollegor där vi tipsar om påskdesserter. Värt att kika in, för alla dessererna ser så grymt goda ut. 
Inlägget i hennes blogg hittar ni HÄR.

Bilden är en skärmdump från Simonas blogg. 
 
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>