Powered by Jasper Roberts - Blog

Morotskaketårta

När jag stiger upp 05:00 på morgonen så är det svinkallt ute. Jag tar på mig så pass med kläder så att jag inte ska frysa ihjäl påväg till jobbet. Sen, när jag ska gå hem ifrån jobbet tycker jag nästan det känns lite mysigt att ta på sig de där kläderna igen och ge sig ut i höstrusket. Så kommer man ut, och då är man tillbaka i strålande Augusti igen. Och där står jag som ett fån i långbyxor, tjocktröja, halsduk och utan solbrillor. Svetten dryper och solen sticker i ögonen. Det är verkligen skitsvårt att klä sig när det är alla årstider på en dag! Jag vill ha höst! En sån  höst där luften är alldeles frisk och man kan gå i stickad tröja och halsduk utan att svettas ihjäl och utan att frysa ihjäl. Sen ska jag gå där i den friska luften och sparka glatt i de färgglada löven och tänka: vad skönt det är med halsduk, den skyddar från kylan. Det kommer jag inte att hinna. För en morgon när jag vaknar så är det vargavinter. På en natt kommer den komma. Då ska vinterjackan fram, den där satans vinterjackan och de stora vantarna. Sen försvinner snön dagen efter och så håller det sen på...
MEN. Vi låtsas att det är höst i alla fall, och på hösten ska man sitta inne med en kopp te och fika gofika! Jag tycker att morotskaka tillhör den här tiden på året, den här tiden mellan höst (låtsas-höst) och jul. Jag har ett grymt recept på en morotskaka -fast en tårta. Morotskaketårta? Den innehåller både morötter och rödbetor. Färgen blir otroligt vacker, och den är fylld med en fräsch cintronfrosting. 
Morotskakatårta med citronfrosting
 170g smör
3 ägg
4,5 dl strösocker
4,5 dl vetemmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor
1 msk kanel
4 dl rivna morötter (2-3 stora morötter)
1,5-2 dl rivna rödbetor (ca 3 st rödbetor)
 
Citronfrosting
250g färskost
150g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 ekologisk citron, skalet från hela och saften från halva
 
Sätt ugnen på 175°.
Smörj och bröa två st springformar á 22cm. Klä gärna bottnarna med bakplåtspapper för att få loss kakan lättare. 
Börja med att riva morötter och rödbetor. Håll dem separade, vi vill behålla båda färgerna. Krama ur saften lätt, pressa inte ur all saft. 
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Stöt kardemumman i en mortel och blanda den med vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. 
Rör ner det avsvalnade smöret i äggvispet och vänt ner mjölblandningen varvat med de rivna morötterna och rödbetorna. 
Fördela smeten i de båda formarna, grädda dem en och en i ca 40 minuter. Kolla med en sticka, den ska vara helt torr. Låt bottnarna svalna helt. Dela dem sedan på mitten så att du får fyra bottnar. Jämna ev till översta botten lite.
 
Frostingen: Vispa ihop smör, färskost, vanijlsocker och florsocker. Riv det yttre skalet från citronen och dela den på mitten. Pressa ur saften ur ena halvan och rör ner i frostingen. 
 
Montera ihop tårtan genom att bre ett lager frosting mellan varje botten. Spackla tårtan med ett tunt lager frosting och toppa tårtan med lite mortlad kardemumma och kanel. 
- Gör gärna bottnarna några dagar innan och förvara dem i frysen, de är mycket lättare att dela dom då. 
- Lägg ihop tårtan dagen innan den ska serveras, den blir bara godare om den får safta till sig i kylen över natten.
 
Tårtan blir hög, pampig och riktigt smakrik, nästn lite julig skulle jag våga påstå. Färgen från rödbetorna då? Fint va? 
Jonasbakar, Jonas hedqvist, fika, morotskaka, cintronfrosting, frosting
Jessica

Men hjälp vad gott det låter! Jag som älskar morotskaka. Måste Heeeelt klart provas - spännande med rödbetor i också!

Amanda Jona [SPONTAN]

Men mums så gott!

Anna

Håller helt med med att man ju vill ha höst nu! Vill ha kyla! :) Men vilken maffig morotskaketårta, mums! :D