Powered by Jasper Roberts - Blog

Morotskaketårta

När jag stiger upp 05:00 på morgonen så är det svinkallt ute. Jag tar på mig så pass med kläder så att jag inte ska frysa ihjäl påväg till jobbet. Sen, när jag ska gå hem ifrån jobbet tycker jag nästan det känns lite mysigt att ta på sig de där kläderna igen och ge sig ut i höstrusket. Så kommer man ut, och då är man tillbaka i strålande Augusti igen. Och där står jag som ett fån i långbyxor, tjocktröja, halsduk och utan solbrillor. Svetten dryper och solen sticker i ögonen. Det är verkligen skitsvårt att klä sig när det är alla årstider på en dag! Jag vill ha höst! En sån  höst där luften är alldeles frisk och man kan gå i stickad tröja och halsduk utan att svettas ihjäl och utan att frysa ihjäl. Sen ska jag gå där i den friska luften och sparka glatt i de färgglada löven och tänka: vad skönt det är med halsduk, den skyddar från kylan. Det kommer jag inte att hinna. För en morgon när jag vaknar så är det vargavinter. På en natt kommer den komma. Då ska vinterjackan fram, den där satans vinterjackan och de stora vantarna. Sen försvinner snön dagen efter och så håller det sen på...
MEN. Vi låtsas att det är höst i alla fall, och på hösten ska man sitta inne med en kopp te och fika gofika! Jag tycker att morotskaka tillhör den här tiden på året, den här tiden mellan höst (låtsas-höst) och jul. Jag har ett grymt recept på en morotskaka -fast en tårta. Morotskaketårta? Den innehåller både morötter och rödbetor. Färgen blir otroligt vacker, och den är fylld med en fräsch cintronfrosting. 
Morotskakatårta med citronfrosting
 170g smör
3 ägg
4,5 dl strösocker
4,5 dl vetemmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor
1 msk kanel
4 dl rivna morötter (2-3 stora morötter)
1,5-2 dl rivna rödbetor (ca 3 st rödbetor)
 
Citronfrosting
250g färskost
150g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 ekologisk citron, skalet från hela och saften från halva
 
Sätt ugnen på 175°.
Smörj och bröa två st springformar á 22cm. Klä gärna bottnarna med bakplåtspapper för att få loss kakan lättare. 
Börja med att riva morötter och rödbetor. Håll dem separade, vi vill behålla båda färgerna. Krama ur saften lätt, pressa inte ur all saft. 
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Stöt kardemumman i en mortel och blanda den med vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. 
Rör ner det avsvalnade smöret i äggvispet och vänt ner mjölblandningen varvat med de rivna morötterna och rödbetorna. 
Fördela smeten i de båda formarna, grädda dem en och en i ca 40 minuter. Kolla med en sticka, den ska vara helt torr. Låt bottnarna svalna helt. Dela dem sedan på mitten så att du får fyra bottnar. Jämna ev till översta botten lite.
 
Frostingen: Vispa ihop smör, färskost, vanijlsocker och florsocker. Riv det yttre skalet från citronen och dela den på mitten. Pressa ur saften ur ena halvan och rör ner i frostingen. 
 
Montera ihop tårtan genom att bre ett lager frosting mellan varje botten. Spackla tårtan med ett tunt lager frosting och toppa tårtan med lite mortlad kardemumma och kanel. 
- Gör gärna bottnarna några dagar innan och förvara dem i frysen, de är mycket lättare att dela dom då. 
- Lägg ihop tårtan dagen innan den ska serveras, den blir bara godare om den får safta till sig i kylen över natten.
 
Tårtan blir hög, pampig och riktigt smakrik, nästn lite julig skulle jag våga påstå. Färgen från rödbetorna då? Fint va? 
Jonasbakar, Jonas hedqvist, fika, morotskaka, cintronfrosting, frosting
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Brunchens dag - tips!

Hej i tisdagskvällen!
Har ni hajjat att det är Brunchens dag på fredag? Jag älskar brunch speciellt
brunchbuffé där man kan trycka i sig massor med gosaker. Gärna många smårätter och mycket olika efterrätter. Smaskens. Ett måste på brunchen är också kex, god ost och en riktigt god marmelad. 
Här kommer ett litet tips.
Fröknäcke och äppelmarmelad
Fröknäcke
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
1 dl pumpakärnor 
0,5 dl sesamfrön
2 msk chiafrön
2 dl kokhett vatten
2,5 dl matolja
1 msk valmofrön
Flingsalt
Sätt ugnen på 150°.
Blanda ihop alla ingredienserna utom flingsaltet. Platta ut degen mellan två bakplåtspapper med hjälp av en kavel. Degen ska bli rätt tunn. Lyft bort det översta pappret och strö över flingsalt. Skär rutor i önskvärd storlek med en kniv. Grädda mitt i ugnen i 50-55 minuter. Skrapa med en kniv eller gaffel mot brödet i ugnen, det ska kännas hårt och genomgräddat. Låt svalna helt.
 
Äppelmarmelad
1 kg äpplen
1 citron
1 dl vatten
1 liten kanelstång
2 st nejlikor
5 dl strösocker
Skala äpplena och ta ur kärnhusen. Skär i bitar. Riv det ytterska skalet av citronen och pressa ur saften. Koka upp äpplena med citronsaften, skalet, vatten, nejlikor och kanel under lock i tio minuter. Rör ner sockret och koka i ytterligare 20 minuter fast utan lock. Rör då och då. Häll upp i burkar.
Gillar ni amerikanska pannkakor till brunchen? Ett hett tips på en kille som verkar vara expert på det där. Herr Havreflarn, du får gärna bjuda mig på brunch! Klicka HÄR för att komma till hans blogg.
 
Jonas Hedqvist, äppelmarmelad, frökex, brunchens dag, jonasbakar
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Det stora matbloggspriset 2016

Med risk för att vara tjatig. Men jag vill åter igen påminna Er om att nominera alla era favoritbloggar till Det stora matbloggspriset.
Av alla mat -och bakbloggare som blir nominerade kommer de 10 bloggar med flest nomineringar ha chansen att vinna omröstningen och bli Folkets val 2016. 
Jag har bakat sedan jag behövde stå på en pall för att nå upp till köksbänken och under de senaste åren har bakningen börjat betyda mer och mer, och målet med bloggen är att kunna inspirera andra till att gå lös bland bunkar och vispar och känna bakglädje helt enkelt. Så för mig betyder det här med bloggen mer och mer, många andra inspiratörer känner säkert igen sig, och att få röster i en sån här tävling känns otroligt stort! 
Så klicka HÄR för att gå in och lämna era nomineringar!
 
Jag litar på er nu, Mamma och pappa,  Farmor & Lage, morbror, farbröder med fruar, kusiner och alla som någon gång fått en kaka av mig. Ni vet vad ni ska göra. Jag delar det här mer er, mycket av det jag kan har ju ni lärt mig.
 
Redan här hade tårtintresset startat.
Randiga hängselbyxor och blont hår är kanske ett minne blott men den genuina glädjen finns kvar...och de stora öronen kanske. Men idag behöver jag inte längre någon pall för att nå upp, jag mäter hela 191 cm... och jag har brunt hår!
Jonas Hedqvist, matbloggspriset baka, recept
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>