Powered by Jasper Roberts - Blog

Falsk potatisbakelse

Hej kompisar! 
Vi har klarat halva veckan, tjoho! Det gäller att vara fullbokad, då går tiden som snabbast tycker jag. Tycker om det här med att ha fullt upp (om jag kan få en ledig dag ibland då man kan hämta igen sig vill säga). Igår var det ju kanelbullensdag. Tyckte själv att jag åt alldeles för få bullar. Bara två stycken. Fick ni feeling på bullbakande och vill ha mera? Tipsar då om en finfin artikel på blogg.se där jag och några bloggkollegor fick tipsa om lite annorlunda bullar. Klicka HÄR för att komma till artikeln med 9 bullrecept som alla förtjänar en förstaplats!
 
Jag var på inflyttningsfest i lördags. Två kompisar som flyttat till en lya i Sollentuna här i Stockholm bjöd in till mingel. Jag går i tanken själv på att bjuda på en fikabuffé här hemma som inflytningsfest eftersom att jag är relativt nyinflyttad också. Men efter i lördags vet jag inte om jag törs. Det var nog den bästa inflyttningsfesten någonsin, kan inte riktigt mäta mig med den, de la ribban högt! Den hade allt: Snittar, godsaker, bakelser, dryck, mingel med gamla och nya bekanta, uppvaktning och massor av skratt. Helt otroligt. Jag tycker att det är svårt med inflyttningspresenter. Vill ju inte köpa en tavla som de tvingas hänga upp varje gång jag kommer på besök, svårt också med glas och vin? Därför tänkte jag som så, jag ger dem min tid. Jag bakade deras favvo: Falsk potatisbakelse. Med extra smörkräm. Jag la den i en pajform. De åt den till frukost dagen efter. Här kommer receptet. 
Falsk potatilsbakelse - som tårta
Nej, den innehåller inte potatis. En saftig sockerkaka toppad med krämig smörkräm och riven mandelmassa. Fantastiskt gott. I vanliga fall brukar jag göra denna i långpanna och skära i rutor. Men nu fick det bli en lite festligare variant. Dubbla bara receptet om du vill ha det i en långpanna, den behöver dock lite längre tid i ugnen då. Man kan även göra dom som cupcakes. 
Kakan
3 ägg
2,5 dl strösocker
100g smör, smält
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Spänn fast bakplåtspapper på bottnen av en springform på 22 cm, smörj och bröa kanterna. Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret och ta från värmen. 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Tillsätt det smälta smöret.
Blanda vetemjöl och bakpulver, vänd ner det i äggvispet. 
Till sist, tillsätt det kokande vattnet. Fyll formen och grädda den mitt i ugnen i ca 20 minuter, kolla med en sticka så att den är helt genomgräddad. Låt svalna helt innan du brer på smörkrämen.
 
Smörkräm
200g rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
 
100g mandelmassa
Kakao att pudra över kakan.
Lägg alla ingredienserna till vaniljkrämen i en bunke och vispa krämigt. Bred den över kakan, riv mandelmassan över och pudra med kakao. KLART
 
Bloggtips! Klingskitchen. Tänkte hugga in på hennes Jordnötsfudge ikväll faktiskt, en lite nyttigare variant sådär, kan ju vara bra att chocka kroppen ibland. 
Bild från Klingskitchen.blogg.se
 
Jonas Hedqvist, Jonasbakar, falsk potatisbakelse, smörkräm, fika, fredagsfika