Powered by Jasper Roberts - Blog

Schweizernötspaj

Schweizernötspaj
Pajskal av mördeg och en len chokladtryffel som toppas med rostade hasselnötter. Principen är att ta sin favoritchoklad och smälta ner den i kokhet grädde. Jag tog min favorit - Schweizernöt, men också lite mörk choklad för att balansera det söta.
Pajskal
225g vetemjöl
150g kallt smör, i kuber
60g florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten
 
Lägg alla ingredienserna utom vattnet i en matberedare med kniv och pulsera ihop. Tillsätt vattjet sist och kör tills det precis går ihop till en deg. Lyft ur degen och fodra en pajform, 22 cm, genom att trycka ut degen. Alternativt låta degen vila i kylen ett par minuter för att sedan kavla ut den och fodra formen så. Nagga skalet och ställ i frysen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°, grädda det frysta skalet i ca 15 minuter eller tills det börjar få en gyllene färg. Låt svalna helt innan chokladtryffeln ska på plats. 
 
Chokladtryffel
250g Schweizernöt 
100g mörk choklad
2,5 dl vispgrädde
50g smör
Hacka chokladen grovt och lägg i en bunke. Koka upp grädden tillsammans med smöret och slå den över chokladhacket. Låt stå ett par minuter och rör sedan runt till en slät kräm. Häll chokladen i skalet och låt svalna i rumstemperatur eller i kylen. 
 
Garnityr
1 dl hasselnötter
Skala hasselnötterna: sätt ugnen på 200°. Lägg nötterna på en plåt och låt dom stå i ugnen ett par minuter. Jag brukar vänta tills jag ser att skalet börjar släppa av sig självt. Lägg de varma nötterna i en kökshandduk och gnugga bort skalen. Hacka nötterna grovt och lägg på plåten igen, låt stå i ugnen tills det börjar dofta av hasselnötterna, då är de klara. Brukar ta ett par minuter bara. Rostade hasselnötter smakar mycket mer än om du bara skulle hacka dem och strö över kakan.
 
 
Jonas Hedqvist, Chokladpaj, tryffelpaj, helgfika, hasselnötter
Anna

Mums vad den såg god ut!!

Svea

Mums vad god den ser ut! Måste se om den går att göra vegansk, borde inte vara några problem!

Ajli Müller

det låter ju lääääskigt gott, omg!!! och så lättlagat!!