Powered by Jasper Roberts - Blog

Chocolate chip saffron cookies

Har man greppat att det är två veckor till första advent? Att halva november har gått? Oktober är redan borta och första snökaoset har varit!? Jag hinner inte med. När jag gick till jobbet insåg jag att jag hade sommarskor på mig. Och vinterskorna låg i väskan som jag hade hängandes på axeln. Varför? Undrade en kollega. Jo, jag ska ha dom när jag går hem,  svarade jag och plumsade vidare i snön, dyngsur och iskall var jag när jag kom fram till jobbet. Jag hinner helt enkelt inte med... Dessutom har jag inte haft några vantar (såklart), är fortfarande bitter för att jag slarvade bort mina svindyra tumvantar ifjol. Men när jag väl tog mig i kragen och gick in på sportaffären och köpte mig ett par så spöregnade det när jag kom ut...
Men jag tycker att det är helt okej att julbaka nu, och lyssna på julmusik. Det bästa med julen är ju nu, tiden innan. Här kommer ett smarrigt baktips. Chocolate chip saffron cookies. Min absoluta favoritkaka har blivit julig! Den är dessutom fylld med vit choklad som passar så extremt bra ihop med saffran! När man bakar amerikanska cookies tycker jag att det är viktigt att vispa det smälta smöret med sockret riktigt länge, i alla fall ett par minuter, det kommer bli krämigt och fluffigt. I det här fallet alldeles gult också. Använd gärna en glasskopa när Du ska klicka ut dem på plåten, De ska liksom inte vara helt perfekt runda. Platta inte till dem heller, de blir som vackrast när de får smälta ner, stiga, och lägga sig lite. Kanterna alldeles krispigt gyllene och mitten är seg och härlig. ÄLSKAR! 
 
Chocolate chip saffron cookies
Det är samma grundrecept som mina Chocolate chip cookies, men man tillsätter saffran i smöret för att få dem juliga. Passar så bra såhär till adventsfikat. Vit choklad passar perfekt med saffran, och den mörka chokladen bryter av det söta!
150g smör
0,5g saffran, 1 pkt
3 dl farinsocker
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
1 tsk bikarbonat
4,5 dl vetemjöl
150g vit choklad
150g mörk choklad
 
Sätt ugnen på 170°c.
Smält smöret i en kastrull med saffranet. Smakerna från saffran blommar ut mer om de hettas upp. I regel gäller det de flesta kryddor. Ta från värmen och låt svalna något. 
Slå smöret över farinsockret och florsockret. Vispa med elvisp ett par minuter tills det blir fluffigt och härligt. 
Knäck ner ägget och äggulan och vispa lite till. 
Lägg bort vispen och ta en slickepott (eller slev). Blanda vetemjölet med vaniljsocker och bikarbonat och rör ner det i smeten. Blanda till sist ner den vita och mörka chokladen. 
Ta en glasskopa eller matsked och skopa upp bollar, lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i ca 10-12 minuter, beroende på om du gör lite mindre eller större kakor. De är klara när de är gyllene runt kanten. 
 
 
Jonasbakar, Jonas Hedqvist, Chocolate chip saffron cookies, saffran, julbaka advent, adventsfika, recept
Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

gott