Powered by Jasper Roberts - Blog

Tårtkalas hemma i Bergvik

Vi har firat mamman i helgen som fyller år idag! Tårtkalas utan dess like - i sommartema. Vi körde på jordubbar, jäkligt mycket jordgubbar helt enkelt. Mamma gjorde sin favorittårta, marängbotten med rice krispies och smörkräm och som vanligt var vi rädda att det inte skulle räcka, så jag gjorde en klassisk jordgubbstårta med vaniljkräm och mosade jordgubbar. Vi gjorde båda tårtorna dagen innan de skulle serveras så att de fick stå i kylen och riktigt gotta till sig. 
Klassisk jordgubbstårta. Första fyllningen är mosade jordgubbar och lite citronsaft. Detta gjorde att bottnarna blev ännu saftigare. Andra fyllningen är vaniljkräm. Så fantastiskt gott med hemgjord vaniljkräm. Recept på en grym vaniljkräm finns i ett tidigare inlägg HÄR.
Morsans tårta. Marängbottnar med rice krispies och sjuden smörkräm. Gör sig också bättre om den får stå över natten och gotta sig. Den kan ju toppas med vad man vill, igår körde vi på jordgubbar. Recept på tårtan finnas HÄR.
Innan tårtorna serverades blev det annat gofika.
Bergvik, Söderhamn, Hälsingland - Jonasbakar, här var det fika, tårtor, jordgubbstårta, marängtårta, rice krispies, jordgubbar
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Kladdkaka med glasstopping!

Satt ni ockå och kollade på ESC igår? Det gjorde vi. Vi diggade visselkören med de avancerade knäböjsrörelserna bakom Ungerns bidrag. Annars var väll allt som vanligt. Vissa sjöng falskt, vissa hade absolut inga byxor, ibland blundade jag och Lotta Bromé pratade hela tiden när Måns och Petra pratade. Jag gillade Rysslands bidrag något men kunde bara koncentrera mig på att han inte skulle ramla omkull när han klättrade på väggen. Och jag är fortfarande i chock över att Frans kom 5a. Helt galet. så som han sjunger mumlar jag när jag går till bussen, och då kan jag INTE sjunga. Grabben liksom, grattis! 
Grannarna stod värd för kvällen och hade ordnat det superfint. Jag fixade lite fika. Hittade ett recept på en kladdkaka med glasstopping som blev väldigt god. Hittade det på www.svt.se/recpt hos Susannes skafferi, men gjorde om det lite och tillsatte lite gosaker. 
Kladdkaka med glasstopping
Kladdkakan 
150g smör
2 dl strösocker
3 ägg 
2 dl mjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
 
Sätt ugnen på 180°. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, rör ner smöret och tillsätt de torra ingredienserna. Smörj en form med löstagbar kant, 24cm.  Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Prova med en sticka, kakan ska vara helt klar runt kanterna men lösare i mitten. Låt kakan svalna helt innan du breder på toppingen.
 
Glasstopping
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver (eller frön från en vaniljstång)
1 burk kondenserad mjölk
 
Garnering
M&Ms
Daim, en dubbel
2 dl vispgrädde
Oreocookies
 
Vispa upp grädden tillsammans med vaniljpulvret, den ska bli rätt fast. Tillsätt den kondenserade mjölken. Bred ut toppingen på kakan som svalnar men som fortfarande är i formen. Strö över nån näve M&Ms och hacka en daim och strö över. Eller kanske lite bär? Nutella? Låt stå i frysen minst 4 timmar innan servering. Precis innan servering garnerade jag tårtan med vispgrädde och Oreocookies. Den är lättare att skära upp om den får stå i rumstemperatur en 15 minuter innan servering. 
 
 Just nu pågår en liten omröstning här på Blogg.se, 4 kladdkakor som är populära just nu. Denna goding är en av de fyra. Skulle bli superglad om ni ville slänga in en röst på den kakan som ni är mest sugna på, förhoppningsvis är det min. Här kommer länken :)
http://blogg.se/article/2016/may/kladdkaka_recept.html 
 
Jonasbakar, Här var det fika, glass, kladdkaka, Susannes skafferi, oreocookies
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Egentligen för tidigt med shorts och en chokladtryffelpaj med smak av apelsin

Självklart slänger man på sig shortsen så fort solen tittar fram. Men man tänker inte på att när solen går ner fryser man ihjäl. Benen blir iskalla och man går som en stel pensionär som inte har några fungerande leder. Jag tänker träna denna försommaren på att alltid ha med med långbyxor och tjocktröja i en ryggsäck så att jag kan byta om. Men när solen väl är framme tänker jag glassa som fan, bygga på bonbrännan! Igår blev det först jobb halva dagen, sen parkerade jag med några vänner nere vid vattnet med lunch och gofika. För att ha bott i Stockholm i snart fem år hittar jag otroligt gåligt, igår lärde jag mig återigen hur nära allting är. Efter fyra år i området jag bor insåg jag nu hur nära jag har till världens bästa plats vid vattnet. Det är ju ett under att jag hittar hem om dagarna. Jag åt sallad till lunch och avslutade med två (!?) wienerbröd, alla som löptränade glodde avunsjukt. Jag glodde avunsjukt på dom. Gräset är alltid grönare på andra sidan, eller hur? Idag glassade vi vidare i solen. Jag bakade en supergod chokladtryffelpaj med smak av apelsin. Den gick hem. Testa!
 
Chokladtryffelpaj med smak av apelsin
 Chokladbotten (recept av Roy Fares)
 
100g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 ägg
3 1/3 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
 
Chokladtryffel
2,5 dl grädde
250g mörk choklad - Välj en fin kvalitetschoklad, 70%.
1 apelsin, skalet
 
Några marylandcookies som stoppas i tryffeln
 
Chokladbotten: Sätt ugnen på 225°. Knåda snabbt ihop alla ingredienserna till en deg och tryck ut den i en avlång pajform. Ställ i frysen ca 20-30 minuter, detta för att undvika att kanterna rinner ner under gräddning. Nagga pajskalet, grädda den mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna helt innan du tillsätter tryffeln.
 
Tryffel: Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Riv skalet från apelsinen med ett zestjärn och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull och koka upp. Slå den över chokladen i bunken, låt stå ett par minuter. Rör sedan med en sked till en slät kräm. Plasta längs ytan och låt stå och svalna i rumstemperatur. Bred ut tryffeln i pajskalet. Dela ett gäng Marylandcookies på mitten och tryck ner. Låt stå i rumstemperatur, helst över natten innan den serveras. Servera sen med grädde eller kanske vaniljglass.
Vad tror ni? Är det en paj för er? Vill man inte ha apelsin kan man självklart skippa det. Nötter kan ju också vara fantastiskt att toppa med, hasselnötter tror jag starkt på. 
 
Jonasbakar, choklad, chokladtryffel, paj, Roy Fares, Marylandcookies, chokladbotten
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>