Powered by Jasper Roberts - Blog

Hallon och blåbärstårta

Hallon och blåbärstårta
Gör såhär
Bottnar - Gör enligt receptet HÄR
 
Vaniljkräm - Gör enligt receptet HÄR
 
Hallonmousse
220g hallon
0,5 dl strösocker
3 dl vispgrädde
3 gelantinblad
 
Värm hallon och socker i en kastrull på medelvärme. Mixa hallonen med en stavmixer och sila bort kärnorna. Lägg gelantinbladen i ett vattenbad med kallt vatten i ca 5 minuter. Värm upp lite av hallonpuren igen och krama ur gelantinbladet och smält ner dom i puren. Blanda samman all pure och låt svalna. Vispa upp vispgrädden och blanda ner den svala hallopuren. Ställ åt sidan.
 
Blåbärsmousse
250g blåbär
0,5 dl strösocker
3 gelantinblad
3 dl vispgrädde
 
Gör blåbärsmoussen på precis samma sätt som hallonmoussen. 
 
Marängsmörkräm med hallon (Linda Lomelinos)
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
250g rumsvarmt smör
100g hallon
 
Lägg strösocker och äggvitor i en bunke och placera den över en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden tills sockerkristallerna smält. 
 
Ta från värmen och fortsätt visa med elvisp till en vit och fluffig maräng. Fortsätt vispa tills märängen svalnat. Kan ta ca tio minuter.
 
Tillsätt lite av smöret under vispning tills det gått ihop till en fluffig smörkräm. Om krämen skär sig kan man värma den över ett vatenbad i ett par sekunder och sedan fortsätta vispa så går den ihop igen. Alternativt låta den vila i kylen ett par minuter innan du fortsätter att vispa. 
 
Mixa hallonen till en pure och sila bort kärnorna. Blanda ner puren i krämen. 
 
Lägg ihop tårtan
Det blir lättare att dela tårtbottnarna om man gör dem dagen innan eller låter dom ligga i kylen i ca 1 timme. Dela båda bottnarna på hälften. Jämna eventuellt till den översta delen med en kniv så att den blir helt slät och rak, alla fyra delar ska vara lika tjocka. Jag brukar alltid använda en "bottendel" på toppen av tårtan för att få så raka kanter som möjligt. 
Innan jag la ihop tårtan vände jag ner lite färska hallon och bläbär i respektive mousse. Bred ut blåbärsmousse på bottenlagret, vaniljkräm till mittenlagret och hallonmousse till det sista lagret. Tryck till den sista bottnen och spackla ut marängkrämen över hela tårtan. Ställ i kylen i ca 30 minuter, då stelnar första spacklingen och alla smulor fastnar och riskerar inte att blandas ut med den övriga krämen. Ta ut tårtan och spackla på nästa lager och fortsät så tills du känner dig riktigt nöjd!
 
Chokladglasyr
100g mörk choklad
50g smör
 
Smält chokladen och tillsätt smöret. Låt svalna ett tag innan den hälls över tårtan. Vicka lätt på tårtan så att glasyren rinner ner längs kanterna. 
 
Tårta, Jonasbakar, Här var det fika, Hallon, blåbär, vaniljkräm, Lindal Lomelino
rememberthiis.blogg.se

Låter sjukt gott :) blev väldigt fin med !!

Veronica Wallgren

Gud vad god den såg ut :)

a n n i k a

Så fin tårta!

Sara

Åh, vad den såg fantastisk ut!! :) Mums!

vera

Åh så gott! Jättefin tårta

susanas.blogg.se

åhh vad gott, detta receptet måste jag testa. Kram