Powered by Jasper Roberts - Blog

Påsken hos Perra

Hej i hatten!
Påsken då, jag for hem, upp till Bergvik. Trodde ju aldrig att tågen skulle gå som de skulle, men de gjorde de faktsikt. Tog det superlugnt hela helgen, träffade kompisar, fikade, träffade familjen och släkten, fikade, fikade och fikade. På fredagen var vi bjudna till min kusin Per allihopa på middag. Vilket kalas! Mat, massor av god mat, gofika och trevligt sällskap. Proppmätt somnade jag på soffan senare under kvällen till den senaste Beck filmen. Precis som det ska vara under ledigheten. 
Farmor tyckte att Per borde skaffa sig en inredningsblogg då han verkligen har ett öga för det där. Jag kan ju inte annat än att hålla med. Hans lägenhet är gigantisk och han har prylar till en förbannelse, för att inte tala om alla jultomtar han har, ca 400 stycken vill jag minnas (?). Skickar med ett litet bildregn från middagen här!
 
 
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Hallon och blåbärstårta

Hallon och blåbärstårta
Gör såhär
Bottnar - Gör enligt receptet HÄR
 
Vaniljkräm - Gör enligt receptet HÄR
 
Hallonmousse
220g hallon
0,5 dl strösocker
3 dl vispgrädde
3 gelantinblad
 
Värm hallon och socker i en kastrull på medelvärme. Mixa hallonen med en stavmixer och sila bort kärnorna. Lägg gelantinbladen i ett vattenbad med kallt vatten i ca 5 minuter. Värm upp lite av hallonpuren igen och krama ur gelantinbladet och smält ner dom i puren. Blanda samman all pure och låt svalna. Vispa upp vispgrädden och blanda ner den svala hallopuren. Ställ åt sidan.
 
Blåbärsmousse
250g blåbär
0,5 dl strösocker
3 gelantinblad
3 dl vispgrädde
 
Gör blåbärsmoussen på precis samma sätt som hallonmoussen. 
 
Marängsmörkräm med hallon (Linda Lomelinos)
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
250g rumsvarmt smör
100g hallon
 
Lägg strösocker och äggvitor i en bunke och placera den över en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden tills sockerkristallerna smält. 
 
Ta från värmen och fortsätt visa med elvisp till en vit och fluffig maräng. Fortsätt vispa tills märängen svalnat. Kan ta ca tio minuter.
 
Tillsätt lite av smöret under vispning tills det gått ihop till en fluffig smörkräm. Om krämen skär sig kan man värma den över ett vatenbad i ett par sekunder och sedan fortsätta vispa så går den ihop igen. Alternativt låta den vila i kylen ett par minuter innan du fortsätter att vispa. 
 
Mixa hallonen till en pure och sila bort kärnorna. Blanda ner puren i krämen. 
 
Lägg ihop tårtan
Det blir lättare att dela tårtbottnarna om man gör dem dagen innan eller låter dom ligga i kylen i ca 1 timme. Dela båda bottnarna på hälften. Jämna eventuellt till den översta delen med en kniv så att den blir helt slät och rak, alla fyra delar ska vara lika tjocka. Jag brukar alltid använda en "bottendel" på toppen av tårtan för att få så raka kanter som möjligt. 
Innan jag la ihop tårtan vände jag ner lite färska hallon och bläbär i respektive mousse. Bred ut blåbärsmousse på bottenlagret, vaniljkräm till mittenlagret och hallonmousse till det sista lagret. Tryck till den sista bottnen och spackla ut marängkrämen över hela tårtan. Ställ i kylen i ca 30 minuter, då stelnar första spacklingen och alla smulor fastnar och riskerar inte att blandas ut med den övriga krämen. Ta ut tårtan och spackla på nästa lager och fortsät så tills du känner dig riktigt nöjd!
 
Chokladglasyr
100g mörk choklad
50g smör
 
Smält chokladen och tillsätt smöret. Låt svalna ett tag innan den hälls över tårtan. Vicka lätt på tårtan så att glasyren rinner ner längs kanterna. 
 
Tårta, Jonasbakar, Här var det fika, Hallon, blåbär, vaniljkräm, Lindal Lomelino
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

En stadig middag och en engelsk dessert

Ni vet känslan när man ätit en rejält stadig middag. Typ tacos. Man rapar tacos i flera dagar och känner sig superuppsvälld och man ångrar att man tog den sista wrapen eftersom man nästan inte kan andas. Man lutar sig tillbaka i soffan och tar det sista vinet och bara stönar för att man är så mätt och man vill INTE diska undan alla skålarna. När någon då nämner ordet dessert spyr man nästan och man känner att man aldrig, aldrig mer kommer vilja äta något. MEN, om det är någon som säger glassdessert, då jäklar gör magen plats, faktiskt, det är sant, vi har två magar. En för mat och en för glass. Glass går alltid ner! 
Jag serverade den här desserten en kväll. 
Chocolate chip cookie square, with ice cream. (det lät proffsigare på engelska)
Fyrkantig långpanneform 20x20cm. Ugnstemp: 175°. 25-30 minuter
150g smör, rumsvarmt
3 dl brun farinsocker
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
150g mörk choklad. Mer om man vill, det är en smaksak.
Rör smöret tillsammans med sockret och äggen till en smet. Rör ner de torra ingredienserna och rör till det går ihop till en kladdig deg. Knåda in den hackade chokladen. Tryck ut kakdegen i en ugnsform klädd i bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 175° i ca 25-30 minuter. Kakan ska se färdiggräddad ut i kanterna och får gärna vara lite kladdig i mitten. Låt gärna kakan svalna i rumstemperatur och skär den sedan i rutor. Servera med en kula vaniljglass på. Man kan med fördel göra den dagen innan den ska käkas. Förvara den i kylen med plastfilm över. Låt den stå framme nån timme innan den ska serveras. 
 
 
Amerikanska kakor, chocolate chip cookies, fika, jonasbakar, här var det fika - glass, kakor glass, vaniljglass, dessert, efterrätt
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>