Powered by Jasper Roberts - Blog

Vaniljsockerkaka med blåbär

Sockerkaka sitter ju aldrig fel. Jag gjorde en med massor av vanilj och blåbär. Riktigt gott. Funkar ju även att servera på ett lite mer Amerikanskt vis - med lättvispad grädde! 
 
Vaniljsockerkaka med blåbär
5 stora ägg
3,5 dl strösocker
2 tsk vaniljpulver
70g smör
5,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl blåbär, frysta
 
Smör och ströbröd till formen
 
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret tillsammans med vaniljpulvret och ställ åt sidan. Blanda mjöl och bakpulver och en nypa salt i en bunke. Smörj formen noga och bröa med ströbröd (eller mjöl). Jag använde en stor sockerkaksform som rymmer lite mer än 2 liter.
Vispa äggen tillsammans med strösockret i en annan bunke tills det blir vitt och riktigt fluffigt. Tillsätt smöret och vänd sedan ner de torra ingredienserna. Vänd försiktigt tills allt är blandat. Varva smet och blåbär i formen och grädda den sedan mitt i ugnen 25-30 minuter. Kolla med en sticka, den ska vara helt torr, men öppna inte ugnsluckan under gräddningen, då kommer kakan att sjunka. Och det vill vi inte. Vänta tills minst 25 minuter av gräddningstiden har gått innan du kollar med stickan. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp kakan på ett galler. 
När man tillsätter vaniljpulvret i smöret som smälter så utvecklas smakerna ännu mer.
Jonasbakar, Här var det fika, sockerkaka, blåbär, vaniljsockerkaka
Ljuva Julia

Så hög och ståtlig :D