Powered by Jasper Roberts - Blog

Midsommar och vit chokladkräm

... Vi tog oss hem i tid. Märker direkt när vi kliver av tåget i Söderhamn att det har blivit någon form av knottinvation. Små envisa köttätare som anfaller i flock. Vi tokhandlar på ICA strax innan stängning. Kassörskan ville typ skjuta oss i huvudet när vi kom med tre fulla korgar med käk. Vi log glatt och lastade upp på bandet, betalade och önskade henne glad midsommar innan vi drog. Efter några stopp med bilen så var vi äntligen hemma i Bergvik. På självaste midsommarafton inser man allt som man glömt att handla. Så man tuffar iväg igen. Märker på affärn att man INTE är ensam om att ha glömt saker. Inhandlar det sista och vi gör oss redo för lunch. När det väl är uppdukat på altanen inser vi att den har förvandlats till en sauna i värmen. Så vi flyttar ut till gräsmattan i stället, hur ofta är värmen ett problem på midsommar? Och där på gräsmattan höll vi oss nästan hela kvällen. Sill-lunch, snaps, grillat, tårta, vänner, dryck, kubb, knott och quiz. Helt fantastiskt väder hade vi. Kan inte minnas senast det var så fint väder på midsommar. Hade vi inte vantar förra året?
 
Jag tog midsommartårtan till en helt ny nivå iår. Viktigast i en gräddtårta är vaniljkrämen tycker jag. Jag tillsatte vit choklad i krämen: HEJ I HATTEN VAD GOTT! Det måste ni ju testa. Det här receptet gjorde jag efter:
"Vit chokladkräm"  - till tårta
4 äggulor
1 dl strösocker
0,5 dl maizena
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk
20 g smör
200g vit choklad
 
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. 
Dela vaniljstången och lägg fröna och stängerna tillsammans med mjölken i en kastrull. Rör ihop äggulor med socker och maizena i en bunke. Koka upp mjölken och slå den över äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda upp under omrörning tills den tjocknar. Lyft ur stängerna och slå krämen över den vita chokladen, tillsätt smöret och låt stå ett par minuter. Rör med en visp till en slät kräm. Plasta krämen och låt svalna helt innan den används till tårtan. 
 
Den här krämen kommer att bli standard i mina tårtor framöver. Så himla god. Egentligen kan man ju ta vilken choklad som helst. Principen är ju att låta sin favoritchoklad smälta in. Men vill man köra på en mörkare choklad rekommenderar jag att välja en choklad som har max 60% kakaohalt. Annars kan krämen bli för sträv.
Per och Sara på ljugarbänken. Hur mycket glädje finns det inte på den här bilden?
Jag serverade inte bara tårta... Jag serverade även frysta välkommstdrinkar som passade perfekt i värmen. 
 
Midsommartårta var fylld med chokladkrämen och lemoncurd. Toppad med massor av jordgubbar och vispgrädde.  
 
 
Vaniljkräm med vit choklad, vit chokladkräm, jonasbakar, Bergvik, Söderhamn, Hälsingland
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Vaniljsockerkaka med blåbär

Sockerkaka sitter ju aldrig fel. Jag gjorde en med massor av vanilj och blåbär. Riktigt gott. Funkar ju även att servera på ett lite mer Amerikanskt vis - med lättvispad grädde! 
 
Vaniljsockerkaka med blåbär
5 stora ägg
3,5 dl strösocker
2 tsk vaniljpulver
70g smör
5,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl blåbär, frysta
 
Smör och ströbröd till formen
 
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret tillsammans med vaniljpulvret och ställ åt sidan. Blanda mjöl och bakpulver och en nypa salt i en bunke. Smörj formen noga och bröa med ströbröd (eller mjöl). Jag använde en stor sockerkaksform som rymmer lite mer än 2 liter.
Vispa äggen tillsammans med strösockret i en annan bunke tills det blir vitt och riktigt fluffigt. Tillsätt smöret och vänd sedan ner de torra ingredienserna. Vänd försiktigt tills allt är blandat. Varva smet och blåbär i formen och grädda den sedan mitt i ugnen 25-30 minuter. Kolla med en sticka, den ska vara helt torr, men öppna inte ugnsluckan under gräddningen, då kommer kakan att sjunka. Och det vill vi inte. Vänta tills minst 25 minuter av gräddningstiden har gått innan du kollar med stickan. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp kakan på ett galler. 
När man tillsätter vaniljpulvret i smöret som smälter så utvecklas smakerna ännu mer.
Jonasbakar, Här var det fika, sockerkaka, blåbär, vaniljsockerkaka
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Den där grymma chokladtryffelpajen som smakar apelsin

Det är ju alltid roligt när man kommit på ett recept som uppskattas och när man får feedback på det. Min chokladtryffelpaj med smak av apelsin prydde startsidan på "blogg.se" i helgen! KUL tycker jag. Hoppas att några av er åtminstone blev inspirerad till att testa. Eller i alla fall fick inspiration till att svänga ihop något liknande. Det är inte riktigt mitt mål att man ska göra allt exakt enligt mina recept, tanken är att man ska bli inspirerad, blir ni det, då har jag lyckats.
 
Vill ni se hur det såg ut är det bara att klicka HÄR 
 
Jonasbakar, här var det fika, blogg.se - baka, fika, fredagsfika,
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>