Powered by Jasper Roberts - Blog

Om varför jag valde att inte gå på skolåterträffen!

Nu har jag fått höra flertalet gånger om hur tråkig jag är som inte ville gå på skolåterträffen vi hade igår. Man frågar mig om jag blivit stor på mig för att jag flyttat till Stockholm och tror att jag är bättre än andra? Såklart tycker jag inte det! Det handlar om andra anledningar…

Igår var det återträff för alla oss som lämnade grundskolan för exakt tio år sedan. Jag tänkte gå, men valde att inte göra det. Det finns många som jag länge velat träffa och är nyfiken på hur livet blivit för dom. Skulle vilja dela med mig av min resa. Berätta hur allt gick till efter att jag tog bussen till Stockholm för att plugga teater, hur det blev med folkhögskolan, alla statistroller/roller som jag gjort i reklamfilmer och tv-filmer, berätta om nya vänner, mina resor och hur jag utvecklas rent personligt och vilka drömmar jag har kvar. Jag är grymt stolt över den jag blivit, med tanke på hur långt nere jag var under skoltiden. Skulle vilja prata om minnen från kvällarna vid rampen, alla mopedturer, kvällsbad,  galna partaj osv.

Har alltid tänkt att jag minns högstadiet som en rätt okej tid ändå. En tid att minnas med glädje, för jag hade väldigt kul ibland. Men sen slog det mig, hur kan jag minnas det med glädje när jag upplevde hur andra människor blev behandlade som skit, som utnyttjades och skrattades åt. Jag är arg och besviken på mig själv att jag aldrig stod upp för er som var så otroligt utsatta. Hur vi andra bara satt där och såg på och ignorerade hur vissa gjorde sig stora och roliga på andras bekostnad. Det är inte okej! Jag kände helt enkelt inte för att träffa de människorna ikväll, kände att det inte är värt att stå ha en konversation om hur livet blev när jag egentligen bara vill kräkas över er! Skulle också vilja fråga hur dom orkade spotta ner min moped vissa dagar? Kanske fråga vem det var som skrev på väggen att jag var fet? Hur jävla förnedrande det kändes. Jag skulle känna mig extremt falsk om jag skulle ha pratat med dom igår utan att fråga dessa saker. Samtidigt ville jag inte komma till en återträff för att hämnas och ifrågasätta. Det är inte min grej. 

Ändå ett stort tack till er som drog ihop återträffen, även om jag inte kom så hoppas jag att kvällen blev oförglömlig, det är ju det som är meningen. Det är många av er som jag vill träffa, men den här känslan tog över allt. Vi får ses en annan kväll helt enkelt. En kväll då man inte behöver låtsas vara trevlig mot människor som behandlat mig och andra fördjävligt, för den energin lägger jag hellre på något annat. Något viktigare. Kan säga att jag med glädje stannade hemma och bakade i stället. Tog även årets första dopp. Det var svinkallt! 

Nu känner jag mig som en sån där otroligt bitter snubbe som går med håven och inväntar ömkan, men egentligen är det inte så. Det här är inget jag lider av idag och tänker på, snarare är det mitt bränsle. Jag kände att det fick vara nog nu när jag började tänka på det igen. Jag står upp för mig själv idag och tänker inte tillåta er att tro att man glömmer saker med tiden. Nu var jag absolut inte särskilt utsatt i skolan, verkligen inte, det hände något nån gång till skillnad mot för hur vissa andra var utsatta hela tiden.  Högstadiet är tufft för alla, det vet vi. Det handlar om överlevnad, men när fan ska vi börja ta hand om varandra? Det är inte schysst att ta sig fram i livet genom att kliva på andra för att sedan bara gå vidare utan att se sig om.

Ingen vattendroppe tar på sig ansvaret till översvämningen, var det nån som sa. - Alla har ett gemensamt ansvar. Så är det bara. Så jag hoppas att alla förstår att inte alla ser tillbaka på skoltiden som den finaste tiden i livet som man vill fira på en återträff sen.

Jag skriver inte det här rakt till dessa människor, snarare skriver jag det som en uppmaning till ALLA. Som en tanke vi kan bära med oss. Stå upp för varandra och för er själva! Låt er inte köras över. Kör inte över någon. Alla är olika. Alla kan olika och olika mycket. Hjälp varandra istället för att trycka ner, tänk så bra det skulle bli!

 Det finns så otroligt många där ute som hindras att leva lite fullt ut på grund av att de blir nedtryckta rent prykiskt (och fysiskt) dagligen. Om man bara får höra hur världelös man är tappar man orken till slut. Skärpning till alla! Nu hjälps vi åt!
#hatahat

 

 

 
Jonasbakar, klassåterträff, mobbing, självförtroende, självkänsla, BRIS, Bergviksskolan, Hatahat
birgitmaria

Vilket bra inlägg! Himla tråkigt att många har haft det dåligt i skolan. Usch! Jag blir bara förbannad och tyvärr är det nog likadant idag. Att det ska vara så svårt att vara snälla mot varandra! Hoppas du får en chans att träffa de du ville en annan gång och kunna fokusera på de roliga minnena!
Du har iaf en trevlig blogg. Jag har kikat in ngr gånger.
Ha det gott!

Svar: Tack snälla. Har fått stor respons på inlägget från min Facebook, många som håller med och som känner igen sig. Även många som kanske får upp ögonen på annat sätt, och det var det som var meningen. :) Trevlig sommar :) Kram kram.
Jonas

Anonym

Bra skrivet,och modigt! Alltför ofta så vinner mobben och massan på att armbåga sig genom livet och en del får ta den smällen att bli trampad på. Tyvärr anses det vara det allmänt accepterat på fler samhällsskikt än skolan att bete sig illa bara det genererar framgång. Nä ett humanare samhälle skulle alla må bättre av. Bra att du lyssnade på dig själv och ta och baka nåt gott istället!!

Svar: Tack :) värmer otroligt mycket när man får medhåll. Håller med i det du skriver. Ett humanare samhälle! :) Kram
Jonas

Lovisa

Jag tycker att det är bra att du inte gick. Jag skulle aldrig gå på ett reunion av exakt samma anledning, skulle känna mig så falsk!

Svar: Skönt att höra att man inte är ensam. Stå upp för dig! :) Kram kram
Jonas

Anonym

Tack för ett ärligt och viktigt inlägg! Du är stark nu och jag önskar fler fick ta del av din styrka redan i skolan. Kram

annikadiakon

Så bra att du vill och orkar berätta om detta. Tillsammans är vi starka!

Svar: Tack :) jag kände att det var viktigt att ta upp, man mår alltid bra av att veta att man inte är ensam! :)
Jonas

melindam.blogg.se

hej jag gick ut grundskolan för ca 15 år sen och jag gick aldrig på någon efterträff (visste inte att dom haft) grundskolan var aldrig något viktigt för mig det är inte ofta jag ser tillbaka på den tiden.

Svar: Härligt att höra! Finns inga måsten när det gäller det där. Man ska göra som man känner för :)
Jonas

gia

Underbart och tänkvärt! Vi behöver bli mer ödmjuka mot varandra :) och framförallt lära våra små att livet går ut på att ge och ta glädje :) se det positiva i varandra.
Det är så tråkigt att minnen skall vara negativa. Men som andra här säger många är styr2:) många leende är glädje. Aldrig en leende lös dag till för någon TACK.
sköt om dig ;)

Svar: Jag håller helt med :) tack för fina kommentaren :)Önskar dig en trevlig sommar :)
Jonas

mittlivkreativ.se

Bra skrivet. och så rätt av dig!

Per-Gunnar

Tack för ditt inlägg. Blev själv utsatt i skolan och jag har fortfarande svårigheter pga det (20 år senare). Hade folk runtomkring stått upp hade jag sluppit kämpa så hårt.

Skulle aldrig kunna gå på en reunion. Träffade en kille som var en av mina plågoandar för c:a 10 år sedan och det är märkligt hur snabbt man faller in i samma roll man hade i skolan. Hade jag träffat honom idag tror jag dock jag hade konfronterat honom mer. Lustigt (?) nog så är han lärare idag...

Svar: Tack för kommentaren! Tråkigt nog är man allt för ofta "efterklok" :(
Jonas

Wera O-sson

Jag gick, om än motvilligt på vårat tioårs jubileum. Jag var mobbad och utfryst hela skoltiden, jag var fet och vågade ta plats och så fick det ju fanimej inte vara. Till och med skolkamraternas föräldrar tryckte till mig. Jag hade egentligen velat komma på festen smal, snygg och lyckad... visserligen var jag chef men smal dröjde ytterligare 25 år innan jag lyckades med. I varje fall....trots det kände jag mig som så mycket mer lyckad än de andra. Jag och min vapendragare från skoltiden dansade så svetten skvätte och vi höll oss dessutom nyktra och kunde beskåda spektaklet. En kille kom fram till mig och bad om ursäkt för att han inte hade stoppat sina vänner från att mobba mig. Jag valde att förlåta för han såg uppriktigt ledsen ut. Jag åkte därifrån med en sorgsen känsla. De flesta kändes precis lika barnsliga, förvirrade och korkade som när vi var sexton. Jag kände mig mer alienerad från dem än på högstadiet och jag tyckte synd om dem. I dag är jag 43, flera av dem som mobbade mig har jag haft någon form av kontakt med. Men skoltiden nämns inte. Jag har gått vidare, läkt. Vi är vuxna nu och jag tänker att mitt liv kan inte stå kvar och stampa i sånt som hände i tonåren. Jag har inte lust att ge dem den segern. Men jag lovar....drabbas mina barn av detta, eller om jag får veta att mina barn mobbar, då jäklar. Jag reagerar lika stark om de blir utsatta som om de utsätter

Svar: Hej! Tack för att du delade med dig. Det är en seger i sig att våga gå dit trots att man kanske inte vill. Starkt gjort! Jag har också lovat mig själv, att om jag får barn, ska det vara en stor del av deras liv att dels stå upp för sig själva men också för andra. Det är så otroligt viktigt.
Stort tack .
Härligt att höra att ni dansade loss som bara den! :):):)
Kram Jonas
Jonas

Jonna

Väldigt starkt av dig att skriva denna texten!! OCH väldigt bra gjort att du inte valde att sänka dig till deras nivå för att hämnas. De är oftast de som blivit mobbade i tonåren som sedan blir vad jag kallar ''vuxenmobbare''. De är i mina ögon ännu värre än tonåringar som är osäkra och inte förstår bättre, vuxna människor borde förstå bättre än så. Vilket du visade att du gjorde, bra!

Svar: Tack snälla för din kommentar. Håller helt med av det du skriver!Vuxenmobbare ligger starkt på minus!
Må gott :)
Jonas