Powered by Jasper Roberts - Blog

Full tvättkorg och en festlig kladdkaka med wienernougat

Här sitter jag kl 00:23 en söndagskväll. Jag skulle lätt kunna vänja mig vid det här med att sitta uppe på söndagskvällarna. Jag har min första semesterdag imorn. Den känslan är oslagbar, men jag borde egentligen sova eftersom att mitt alarm är ställt på 07:00 imornbitti. Jag har tvättid! Hur tänkte jag här? Jag lovar mig själv varje gång jag tvättar att inte vänta tills sista strumpan innan jag tvättar nästa gång. Nu är jag här igen. Det blir paniktvätt! Jag som skulle semesterfira med sovmorgon, långfrukost och powerwalk i solen imorgonbitti. I stället har jag sorterat upp flera veckors tvätt på golvet. Fotsvetten som surnat i de de skitga strumporna sprider en vidrig doft i sovrummet och jag tror bestämt att det är den som snart kommer att få mig att slockna inatt. I stället för en långfrukost kommer jag att behöva springa upp och ner tre trappor med fulla tvättpåsar. Säkert kommer jag inse att jag har slut på sköljmedel också...
 
Jag har även bakat i helgen! Många ville ha receptet på denna Kladdkaka med wienernougat! SJÄLVKLART - Jag fixar! Det är inte alls så avancerat. Enklast är oftast godast, men det tar lite tid. Här är en klassisk kladdis som är toppad med wienernougat och chokladganache. Men satan i gatan vad festligt det var! Här kommer receptet, hopas att ni testar det.
Kladdkaka med wienernougat

* Garnera kakan med färska hallon
* Det tar lite tid att göra kakan, så var ute i god tid. 
* Innan servering är det bra om kakan får stå i rumstemp minst 30 minuter innan ni hugger in.

Kladdkakan
150g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och ställ åt sidan. Rör ihop ägg med strösocker. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem tillsammans med smöret i äggblandningen. Smörj och bröa en springform på 22cm med smör och mjöl. Fördela smeten i formen och grädda den mitt i ugnen i ca 20-25 minuter, kanske lite längre. Kolla med en sticka, den ska vara torr i kanterna men lös i mitten. Låt kakan svalna helt innan du häller över nougaten. 

Wienernougat
250g nougat
100g mörk choklad
100g mandelspån

Smält nougat och choklad försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Låt svalna något. Rör ner mandel. Lossa kanten på formen och klä den med/spänn fast "over-headfilm" så att du lätt kan få schyssta släta kanter på kakan utan att den fastnar direkt på springformen. Häll över nougaten på kakan och låt det stelna helt. Gärna i kylskåpet.

Chokladganache
100g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
20g smör

Smält chokladen i vispgrädden i en kastrull och klicka i smöret. Rör till en slät kräm. Låt svalna något och häll den sedan över kakan. Detta blir bäst och lättast om du balanserar kakan över en kaffekopp med bakplåtspapper under, häller över ganachen och låter den rinna av på sidorna ner på bakplåtspappret så blir det inte så kladdigt. Om ganachen inte blir så rinnig kan man ta hjälp av en slickepott och smeta ut den. Låt stelna. Toppa med hallon och servera den med vispgrädde. Gärna i sällskap med goda vänner. 

 

Jonasbakar, kladdkaka, nougat, wienernougat, fika, fredagsfika
FrökenTV, bloggen om tv och film

fy vad gott

Linda

Men wow, låter ju helt fantastiskt gott! :) Hoppas tvätten inte förstörde hela dagen!

Ljuva Julia

älskar att ha egen tvättmaskin. Första gången!!

birgitmaria

Men oj... så skönt det känns att slippa just det där med tvättstuga! Å andra sidan får du lite gratis motion :-)
Allt med choklad låter gott!

Svar: Så är det absolut! Motionen är ett plus, även om jag inte inser det när jag springer mig svettig :)
Jonas

We are Nodes Resblogg

åh ser SÅ gott ut!

FRÖKENTV

gud vad gott