Powered by Jasper Roberts - Blog

En jävligt god Cheesecake med en artikel och ett stort TACK!

Såhär i efterhand kan jag få en känsla av ånger över att jag skickade ut mitt tidigare inlägg, med rädsla för skam över att människor tror att jag försöker rida på nån våg av självömkan, men sen slår det mig: vafan, jag behöver inte förklara mig mer och be om ursäkt. Jag står för det jag skrev, och de som ska ta åt sig vet om det. Har man läst inlägget så vet man vad det handlar om! Jag tänker inte ursäkta mig!
Blogg.se publicerade en artikel om inlägget -Om varför jag valde att inte gå på skolåterträffen-, det kan ni läsa HÄR. Jag är som sagt sjukt stolt över det och jag vill tacka åter igen för all positiv respons. Jag har fått massor av fina kommentarer, fina mail, fina SMS och fina samtal! Alla verkar vi vara överrens, och jag var långt ifrån ensam om att sitta med dessa tankar ang återträffen. Det gjorde mig ännu mera rakryggad! 
 
Vad tycker ni om cheesecake? Jag älskar cheesecake! Gärna ugnsbakad cheesecake med citron eller vit choklad och färska bär. Tänk att få sitta ute i gräset, med solen i ögonen med en tallrik med en rejäl bit cheesecake och en stor gaffel som man kan hugga in med! MUMS! I Helgen gick jag lös i köket och svirade ihop en cheesecake med just vit choklad, citron, hallon, och hallonsås. Kanske borde nämna att bottnen var gjord på Maryland cookis
Botten
150g Marylandcookies, vanliga eller "doubble chocolate"
50g smör
 
-Krossa kexen. Det går lättast i en matberedare, annars i en påse och med en kavel. Eller valfritt sätt, passa på att få ur lite aggritioner när du ändå håller på.
Smält smöret och blanda med kexen, tryck ut i en form med löstagbarkant 22cm och ställ formen i kylen under tiden som du gör cheesecaken. 
 
Cheesecake
400g färskost
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
0,5 dl vetemjöl
1 citron, skalet och saften
300g vit choklad 
2 dl färska hallon
 
-Sätt ugnen på 170°. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna något. Vispa ihop socker, vaniljsocker och färskost. Tillsätt ett ägg i taget och vispa krämigt. Rör ner mjölet. Riv skalet av citronen och pressa ur saften och rör ner i smeten. Tillsätt chokladen och blanda väl. Det gör inget om det är lite klumpar, de kommer att försvinna när den gräddas. Häll smeten över den ogräddade bottnen, strö över hallon, rör lätt med en gaffel så de blandas ner. Grädda sedan kakan mitt i ugnen i 60 minuter. Låt sedan kakan vila i eftervärmen på ugnen i en timme till. 
 
Hallon -och blåbärssås
2 dl hallon, färska eller frysta
1 dl blåbär
1 msk syltsocker
 
Värm bären tillsammans med sockret i en kastrull och rör så att de slås sönder. Mixa bären och sila genom en sil. Låt svalna något och ringla den sedan över kakan vid servering. 
 
* Håll koll på kakan under gräddningen, börjar den ta för mycket färg kan du klä den med folie.
* Ha tålamod, låt kakan svalna helt, gärna över natten innan du serverar den. 
* Servera gärna kakan med hallonsåsen, det bryter av fint med det syrliga mot den söta kakan.
 
*Nu när jag korr-läste blogginlägget innan de publiceras så ser jag att jag skrev "cheescake" huuur många gånger som helst. 
Jonasbakar, Skolåterträff, cheesecake, baka, vit choklad, citron