Powered by Jasper Roberts - Blog

Dubbeldäckare - kolapaj med nougat och vit choklad

I morgon är det ÄNTLIGEN fredagen. Min favoritdag. Dagen då allt känns bra. Klockan ringer 04:45, utan problem kan jag snooza till 05:05 för att glatt göra mig klar för jobbet. Skiter fullständigt i att det är -13 grader kallt där ute (drar till Thailand om en vecka). Full fart mot helgen ba! Sen kommer dagen att gå jättefort eftersom man är på så bra humör. Efter jobbet slirar man glatt iväg mot gymmet och känner sig så jäkla bra, allt känns rätt och varenda muskel får arbeta på rätt sätt. Sen hem, fixa middagen med lite jäsig musik. Sitta i soffan med långkalsonger och bara njuta av att man har helgen kvar. Sen bakar man något gott efter ett superrecept som visar sig vara bland de goaste man smakat. Och när jag ändå skriver om det, kan ju dela med mig av en kolapaj med nougat och vit choklad som jag bjussade gänget på i helgen. Den är hur god som helst. Och snygg! Servera den med lättvispad grädde så är du hemma, du blir heller inte av med gästerna, det vill jag lova. Mina gäster var dock lite fisförnäma, de åt inte upp hela, så jag fick lämna en bit hos en annan kompis, smög in den i kylskåpet och skrev "Välkommen hem", eftersom hon äntligen är tillbaka i Stockholm efter ett par veckor uppe i Bergvik. Jag tror det uppskattades. 
Nu vill jag att ni bjuder någon på fika i helgen, typ den här kolapajen. Den verkar lite trixig, men har man lite tid på sig (vilket jag inte hade) så går det bra! Man ska koka kolan ett tag, så det kan vara bra med en sockertermometer, och jag rekomenderar inte att man tar en dusch medan kolan kokar. Man ska hela tiden vaka vid spisen. Använd gärna en form med löstagbar kant, och en form som är lite djupare, det ska få plats med två lager av kolan. Förvara pajen i kylen med plastfolie över, men låt den stå framme i rumstemp ett par minuter innan servering.
Önskar er alla en trevlig helg!
Kolapaj med nougat och vit choklad
Botten
125g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten
 
Nougakola
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
50g smör
150g nougat
 
Vit chokladkola
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
1 dl sirap
50g smör
150g vit choklad
 
Till servering
Vispgrädde
Hallon
 
- Jag använde en form med löstagbar kant, 22-24cm.
- Botten: Nyp ihop alla ingredienserna, fodra en form och ställ i frysen i ca 15 minuter. Sätt ugnen på 200°. Nagga bottnen med en gaffel och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Den ska få lite gyllene färg.
- Nougatkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Koka försiktigt upp kolan till en temperatur på 120°. Har man ingen termometer så kan man göra det klassiska kulprovet i ett glas med iskallt vatten. Kolan ska gå att forma till en kula. Ta kastrullen från värmen och rör i nougaten och smöret. Rör tills det gått ihop till en blank och fin kola. Fyll formen och låt svalna i rumstemp. 
- Vit chokladkola: Du gör den vita chokladkolan precis lika dant. Häll den sedan över nougatkolan och låt stelna.
Stå gärna vid spisen hela tiden medan det kokar. Vi vill inte ha några olyckor. Jag hade sällskap i köket när min kola kokade. Vi dansade lite bugg bredvid, men alltid ett getöga på kastrullen.
När kolan sjudit till 120°, ta från värmen och rör i chokladen som du med fördel kan hacka grovt. Den smälter fortare då. Vill man att kolan ska bli ännu ljusare kan man använda sig av vit sirap. Jag hade ingen sån hemma tyvärr.
Lycka till!
Kolapaj, nougat, vit choklad, fredagsfika, jonasbakar, här var det fika
ISA

dessa saker som bakas i denna blogg är ju konst alltså!

Svar: Aaa, tack snälla :)
Jonas

Fani

Amen gud så gott! Och vad fina de blev :D

Mikaela

Alltså jag ÄLSKAR din blogg! Så mycket inspiration. Detta recept måste prövas :) //Mikaela www.mikaelasmenu.com

a n n i k a

Gott!

Alicia

Detta skulle helt klart göra min fredagkväll så mycket bättre om jag fick sätta tänderna i denna pajen Jonas! Fortsätt leverera bra recept, jag älskar det! /Alicia

susanas.blogg.se

åhh ser såå gott ut!!