Powered by Jasper Roberts - Blog

Amerikanska chocolate chip cookies med mjölk och en opackad resväska

Väskan är strax färdigpackad, känns konstigt att packa ner badshorts och t-shirts när det är -15 där ute. Men det ska bli jädrans skönt att fara till värmen. Jag tänker inte göra många knop alls. Bara bada, utforska och fota. Mitt största problem ska vara att borsta bort sanden under fötterna när jag tar på mig strumporna. Jobbigaste känslan kommer vara när man måste duscha ur saltetvattnet ur håret. Skönaste känslan kommer vara att sitta på balkongen när man är nyduschad, lagomt solbränd och man ska bege sig ut och käka! Semester, semester, semester.
Här om dagen slängde jag ihop de bästa Chocolate chip cookiesarna någonsin. Sega runt kanterna och mjuka innuti. Godast med ett glas kall mjölk till. 
Nu drar jag mig snart mot flygbussen mot arlanda för att sen fara vidare mot Thailand. Har inte superhöga förväntningar på bakverk där borta, men nån form av inspiration kanske man kan hitta. Om inte annat så kommer jag att vara galet fikasugen när jag kommer hem. 
Det här behöver du.
350g smör, rumsvarmt
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 stora ägg
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
300 g chokladbitar
 
Sätt ugnen på 180°.
Vispa smöret med farinsocker och strösocker riktigt krämigt i ca 3-4 minuter. 
Rör ner äggen, ett i taget. 
Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. 
Rör sist ner chokladbitarna, blanda bara tills de precis gått ihop, inte längre. 
Skopa upp degen med en matsked, rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 9-11 minuter, håll koll, alla ugnar gräddar olika. De ska flyta ut och få lite färg runt kanterna, då är de klara. Låt svalna några minuter på plåten innan du för över dem på ett galler.
Jag hade lite vit choklad och mörk choklad över som jag smälte och ringlade över några av kakorna. 
 
 
Amerikanska kakor, chocolate chip cookies, fika, jonasbakar, här var det fika
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Dubbeldäckare - kolapaj med nougat och vit choklad

I morgon är det ÄNTLIGEN fredagen. Min favoritdag. Dagen då allt känns bra. Klockan ringer 04:45, utan problem kan jag snooza till 05:05 för att glatt göra mig klar för jobbet. Skiter fullständigt i att det är -13 grader kallt där ute (drar till Thailand om en vecka). Full fart mot helgen ba! Sen kommer dagen att gå jättefort eftersom man är på så bra humör. Efter jobbet slirar man glatt iväg mot gymmet och känner sig så jäkla bra, allt känns rätt och varenda muskel får arbeta på rätt sätt. Sen hem, fixa middagen med lite jäsig musik. Sitta i soffan med långkalsonger och bara njuta av att man har helgen kvar. Sen bakar man något gott efter ett superrecept som visar sig vara bland de goaste man smakat. Och när jag ändå skriver om det, kan ju dela med mig av en kolapaj med nougat och vit choklad som jag bjussade gänget på i helgen. Den är hur god som helst. Och snygg! Servera den med lättvispad grädde så är du hemma, du blir heller inte av med gästerna, det vill jag lova. Mina gäster var dock lite fisförnäma, de åt inte upp hela, så jag fick lämna en bit hos en annan kompis, smög in den i kylskåpet och skrev "Välkommen hem", eftersom hon äntligen är tillbaka i Stockholm efter ett par veckor uppe i Bergvik. Jag tror det uppskattades. 
Nu vill jag att ni bjuder någon på fika i helgen, typ den här kolapajen. Den verkar lite trixig, men har man lite tid på sig (vilket jag inte hade) så går det bra! Man ska koka kolan ett tag, så det kan vara bra med en sockertermometer, och jag rekomenderar inte att man tar en dusch medan kolan kokar. Man ska hela tiden vaka vid spisen. Använd gärna en form med löstagbar kant, och en form som är lite djupare, det ska få plats med två lager av kolan. Förvara pajen i kylen med plastfolie över, men låt den stå framme i rumstemp ett par minuter innan servering.
Önskar er alla en trevlig helg!
Kolapaj med nougat och vit choklad
Botten
125g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten
 
Nougakola
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
50g smör
150g nougat
 
Vit chokladkola
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
1 dl sirap
50g smör
150g vit choklad
 
Till servering
Vispgrädde
Hallon
 
- Jag använde en form med löstagbar kant, 22-24cm.
- Botten: Nyp ihop alla ingredienserna, fodra en form och ställ i frysen i ca 15 minuter. Sätt ugnen på 200°. Nagga bottnen med en gaffel och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Den ska få lite gyllene färg.
- Nougatkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Koka försiktigt upp kolan till en temperatur på 120°. Har man ingen termometer så kan man göra det klassiska kulprovet i ett glas med iskallt vatten. Kolan ska gå att forma till en kula. Ta kastrullen från värmen och rör i nougaten och smöret. Rör tills det gått ihop till en blank och fin kola. Fyll formen och låt svalna i rumstemp. 
- Vit chokladkola: Du gör den vita chokladkolan precis lika dant. Häll den sedan över nougatkolan och låt stelna.
Stå gärna vid spisen hela tiden medan det kokar. Vi vill inte ha några olyckor. Jag hade sällskap i köket när min kola kokade. Vi dansade lite bugg bredvid, men alltid ett getöga på kastrullen.
När kolan sjudit till 120°, ta från värmen och rör i chokladen som du med fördel kan hacka grovt. Den smälter fortare då. Vill man att kolan ska bli ännu ljusare kan man använda sig av vit sirap. Jag hade ingen sån hemma tyvärr.
Lycka till!
Kolapaj, nougat, vit choklad, fredagsfika, jonasbakar, här var det fika
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Bästa starten på året!

Gott nytt år!
Hoppas att alla fingrar sitter kvar där de ska och att vi inte skjuter några raketer nu på ett tag. Många nyårslöften är redan brutna skulle jag tro. "Inget mera socker" var det nog många som stod och sa under tolvslaget. Sen på fredag morgon vaknar man upp bakis, och allt man kan tänka på är godis och fett. "Fast bara på fredagar och lördagar får jag äta onyttigt, och det är ju lördag nu". Säger man och kör näven i chipsskålen som står framme sedan gårdagen. Bra start där. 
Jag börjar det nya året med att slänga ihop kladdkakecookies med jordnötsmörsfrosting. Inget för den som inte ska äta sötsaker. Men för oss som lever för livskvalitet, absolut. Man kan röra på sig lite extra i stället. 
Det gamla året firades av och det nya året firades in med goda vänner och massor av mat hemma hos oss. Vi hade så himla trevligt så jag hann faktiskt inte knäppa några kort. Men jag tänkte dela med mig av ett recept på de här kakorna som kommer bli grymma till kaffet eller mjölken i helgen. Kör hårt!
Receptet är inspirerat från bloggen Passionforbaking.com 
Kladdkakecookies med jordnötsmörsfrosting
8-10 st
Cookies
250g mörk choklad - Satsa på en god och fin kvalitetschoklad!
40g smör
2 dl strösocker
2 stora ägg
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
150g chokladknappar (mörka eller ljusa, upp till dig)
Frosting
5-6 dl florsocker
250g jordnötssmör
80g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
3 msk mjölk
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 180°
- Smält chokladen tillsammans med smöret över ett vattenbad och ställ åt sidan.
- Vispa äggen med sockret i 15 minuter. Du gör det lättast med en köksassistent. Det ska bli riktigt vitt och fluffigt.
- Vänd ner de torra ingredienserna och rör sedan ner den smälta chokladen och chokladknapparna. Det ska vara en luftig och kladdig "smet".
-  Klicka ut klickar, en msk ungefär, på ett bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt kakorna svalna på plåten ett par minuter och för sedan över dom på ett galler.
Frostingen.
- Rör ihop alla ingredienserna till en bredbar och fluffig kräm. Bred frostingen över hälften av kakorna och lägg sedan över den andra kakan så de blir dubbla. Förvara i en burk i kylskåpet. Om ni nu har turen att ha några att förvara, de tar slut snabbt.
 
 
 
 
 
 
Choklad, cookies, jordnötssmör, passion for baking, jonasbakar, här var det fika
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>