Powered by Jasper Roberts - Blog

Vaniljkrämsrutor med färska bär och inget sköljmedel

Vi började i måndags. Trotsade tröttheten, vi masade oss ur sängen, plågande sköljde man ansiktet i iskallt vatten för att chockera kroppen till ett uppvaknande. Ut i kylan, slogs mot rådjur som stod i värgen, in i bussen, ut, till jobbet, arbetat hårt, masat sig till sjukan, fått spruta i knät för att få bukt med inflammationen, hem, försöka ta det lugnt, kopplat av till en kopp gokaffe och The Killing säsong 3, i säng, upp igen, kämpa kämpa kämpa. Samma sak varje dag, och nu äntligen börjar vi närma oss det bästa som finns...Fredag. Ljuva underbara fredag, vad jag har längtat efter dig. Funderar ni på vad ni ska göra i helgen så har jag ett förslag. Nämligen de här gobitarna, vaniljkrämsrutor med färska bär. Såååå gott! Gör ni dom så kommer ni att få en fantastisk helg. Bättre än min som ska se ut såhär: bearbetning av förkylning och tvätthög, textarbete och kanske -förhoppningsvis- lite baka, om energin återfinner sig. Inser även i skrivande stund att jag har slut på sköljmedel...
Vaniljkrämsrutor!
Botten/topping
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn
1 dl råsocker
1 dl farinsocker
0,5-1 dl kokos
1 tsk salt
230g rumsvarmt smör
 
Vaniljkräm
5 äggulor
1 dl strösocker
4 msk maizenamjöl
1 vaniljstång-2 vaniljstänger (jag älskar vanilj)
2,5 dl mjölk
1 msk/klick rumsvarmt smör
 
Färska bär - blåbär och hallon
 
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175°. Lägg ett bakplåtspapper i en plåt, 20x20 cm använde jag.
- Blanda samman allt till bottnen förutom kokosen, den sparas till sista momentet. Nyp ihop allsammans till en smulig massa.
- Tryck ut lite mer än hälften av massan i formen. Platta till och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
- Vaniljkrämen: Rör ihop äggulor, maizenamjöl och strösocker. Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Lägg dem i en kastrull med mjölken och koka upp. Låt även de urskrapade stängerna få vara med i uppkoket. Slå den över äggvispet och vispa hela tiden. Lyft ur vaniljstängerna. Häll tillbaka mjölken i kastrullen och koka försiktigt upp under omrörning tills den börjar tjockna. Sänk värmen och rör ytterligare för att koka bort mjölsmaken från maizenan. Ta från värmen, rör ner smörklicken. Bred krämen över kakan och strö över färska bär, tex blåbär och hallon. Knåda i kokos i den resterande smuldegen och toppa kakan med smulor grädda i 20-25 minuter, smultoppingen ska få en gyllene färg. Låt svalna helt innan du skär upp den i bitar. 
Jonasbakar, Här var det fika, vanilj, färska bär
ISA

bästa bakbloggen jaaa <3

Sabiina är namnlös

Gud vad gott :D

GoJord

Detta ser ju fantastiskt gott ut. Hjälp att jag läste det nu innan jag ätit lunch, blev så hungrig!

Jag och en kompis håller på att starta ett företag där vi ska sälja råvaror från lokala producenter i Stockholm. Vi gillar det du skriver och vill inspirera folk till att laga mer mat och baka hemma. Skulle vi kunna få länka till dig från vår sida?

Svar: Hej! Tack, och vad spännande det låter. Det får ni jättegärna göra!
Jonas

GoJord

Härligt! :) Har du en mailadress om vi vill komma i kontakt med dig?

Svar: Självklart, hedqvist.jonas@hotmail.com
Jonas