Powered by Jasper Roberts - Blog

Semmelfika

Jag har inte ätit en "riktig" semla än. På fettisdagen bjöd jag några kompisar på semelfika, eftersom jag hade lite ont om tid så hade jag inte tid att jäsa en vetedeg i flera omgångar, behövde en snabbare variant. Och det kändes inte aktuellt att bjuda på typ en kladdkaka på semmeldagen. Tur att jag har massor av kreativa inspiratörer på min instagram som dagligen inspirerar. Begriper inte hur hur mycket gott alla människor lagar och bakar! Hittade en supergod semmelkladdkaka som Jennys matblogg hade delat med sig av. Tänkte att det lät väldigt gott, så den gjorde jag. Resultatet blev jäkligt bra! Eftersom mina kompisar inte var sådär jätteförtjust i mandelmassa så toppade jag min semmelkaddkaka med vaniljkräm också, för att bryta smaken lite. Här kommer receptet. 
Semmelkladdkaka med vaniljkräm
Du behöver:
Smör och mjöl till formen
150g smör
100g mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor 
2,5 dl strösocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl vispgrädde
1 dl mandlar, grovt hackade
2 dl marsankräm
Göt såhär:
1. Smörj och mjöla en springform, ca 22 cm. Sätt ugnen på 170 grader.
2. Mortlad kardemummakärnorna och lägg dem i kastrullen tillsammans med smöret som ska smältas. 
3. Riv mandelmassan i en bunke och slå över det smälta smöret och arbeta ihop så gott det går.
4. Tillsätt sockret och ett ägg i taget, rör tills äggen blandats in. Rör till sist ner de torra ingredienserna. Blanda väl med en slickepott. 
5. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Den kan vara lite kladdig i mitten. Låt kakan svalna ett par timmar. 
6. Blanda ihop ca 2 dl marsankräm eller hemgjord vaniljkräm. Bred över kakan. Vispa grädden och bred den ovanpå vaniljkrämen. Hacka mandeln grovt och rosta den i en torr stekpanna ett par minuter och strö över grädden. 
Semmelkladdkaka, jonasbakar, Jennys matblogg, vaniljkräm
Felicia

Mums!

JUNITJEJ

SÅ gott det ser ut!

Veronica

Ser helt galet gott ut!