Powered by Jasper Roberts - Blog

Panik i Thailand och en grym chokladmoussetårta

När man sitter på ett hotellrum i Thailand, Khao lak, efter en heldag på stranden, sådär lagomt bränd om näsan och man är livrädd att de där små ödlorna ska smita in till rummet under dörren trots att man stoppat med en ihoprullad handduk. Då vill man inte upptäcka att bloggen är nere. Det fick jag göra. Skitkul! Med världens sämsta wifi var det helt omöjligt att försöka göra något åt det. Det vara bara att bita ihop och vänta tills jag kom hem. NU, äntligen är det fixat och jag är igång igen. 
I helgen for jag hem till Bergvik och bjussade på lite sent födelsedagsfika. Hade ont om tid, det var ju först kalas hos morbror Tommy på fredagskväll. Sen hem och börja på med tårtbottnen till min mousstårta sådär kl 23:59 på natta. Förbereder allt annat till morgondagen, det vill säga mäter upp grädde, hackar choklad och förbereder bunkar. Upp tidigt på morgonen och gjorde moussen innan jag for in till tandläkaren och stressade hem för att kolla så att den verkligen satt sig (hoppas verkligen det, för jag har ingen plan B). Det hade den, bingo! Välkomnar släkten, hugg in! Kusin Wille ville bara ha en liten bit tårta - utifall han inte gillade den. Han slevade i sig den fort och gick en vänta till. Tror nästan att alla gjorde det.
Såhär gjorde jag, en supergod moussetårta med fyra olika lager: browniebotten, chokladtryffel, mjölkchokladmousse och chokladspegel. Precis alldeles perfekt för oss som älskar choklad.
Mjölkchokladmoussetårta med browniebotten och chokladspegel
Botten
150g mörk choklad
100g smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
 
Chokladtryffel
150g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 klick smör
 
Chokladmousse
4 blad gelatin
6 dl vispgrädde
300g choklad (jag hade 50/50 mörk och mjölkchoklad)
3 äggulor
3/4 dl florsocker
 
Chokladspegel
1 msk glykos
2 blad gelatin
1,5 dl kakao
10g mörk choklad
1/4 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 dl strösocker
 
ca 100g färska hallon
 
Bottnen. Smält smöret tillsammans med chokladen. Vänd ner de övriga ingredienserna (slå sönder äggen först). Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en springform, ca 24 cm, smörj kanterna med smör. Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen på 150° i 12-15 minuter. Kanten på kakan ska börja släppa från formen, då är den klar. Låt svalna helt! Lossa kakan och planera den på ett fat, ta en tårtring eller ringen från springformen och placera runt, fodra insidan med "overheadfilm", den får gärna gå en bit ovanför formen. 
Chokladtryffel. Hacka chokladen. Koka upp grädden och slå den över chokladen, rör tills allt smält. Rör ner smöret. Låt tryffeln svalna något och bred den sedan över browniebotten.
Chokladmousse. Lägg gelantinbladen i blöt, kallt vatten. Vispa ihop äggulor och florsocker. Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp hälften av grädden, 3 dl, och slå den över chokladen så att den smälter. Vispa upp resten av grädden, 3 dl. Blanda chokladsmeten med äggvispet. Värm upp ca 0,5 dl av blandningen i en kastrull, krama ur gelatinbladen och smält ner dem i den varma chokladsmeten. Rör sedan ner det i smeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Fördela moussen i formen, låt stå i kylen i ca 3-4 timmar. 
Chokladspegel. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och värm upp. Rör till en jämn glansig smet. Låt svalna nästan helt innan du brer den över moussen. 
Garnera med färsta hallon.
 
 
 
Chokladmousse, tårta, moussetårta, chokladtårta, jonasbakar, här var det fika
Anonym

Vi älskade den!!! Mums 😃👌

Anonym

Vi älskade den!!! Mums 😃👌

Anonym

×2 😄 hälsningar MALIN!!!