Powered by Jasper Roberts - Blog

Mjuk pepparkaka med vit- chokladfrosting

Mjuk pepparkaka med vit- chokladfrosting
Det här receptet hade jag med i tidningen Julnytt (Söderhamnsnytt), en riktigt saftig mjuk pepparkaka med en krämig vit- chokladfrosting som passar riktigt bra till adventsfikat. Gör den i god tid, den blir godare om den får stå till sig ett par timmar. Det är också fint att dekorera den med mortlade kardemummakärnor. 
150g smör
3 tsk pepparkakskryddor
3 ägg
3 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl rårörda lingon
1 dl gräddfil
 
- Sätt ugnen på 175°c
- Smörj och bröa två st springformar a 22cm. 
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med pepparkakskryddorna. Ställ åt sidan.
- Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt ett par minuter med elvisp.
- Blanda samman vetemjöl och bakpulver. 
- Rör ner smöret och mjölet i omgångar i äggvispet. 
- Rör till sist ner lingon och gräddfil. 
- Fördela smeten i de två formarna och grädda dem en och en mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Kolla så att de är klara med en sticka. Låt svalna helt i formen och dela dem sedan på mitten så att du får fyra formar. 
 
Frosting
250g färskost
150g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
150g vit choklad
 
- Smält den vita chokladen och låt svalna. Detta görs lättast över ett vattenbad eller i en skål i mikron. 
- Vispa färskost, smör och florsocker krämigt med elvisp. Överdriv inte vispningen, då kan sockret och fettet separera och det blir grynigt. 
- Rör ner den vita chokladen. 
 
Lägg ihop tårtan
Bred lite frosting mellan varje botten. Spackla sidorna med ett tunt lager av frosting, jag tycker att det är snyggt när bottnarna syns. Dekorera med lingon. 
Om frostingen känns för lös kan den vila i kylen ett par minuter så blir den lättare att arbeta med. 
 
Jonas Hedqvist, Jonas bakar, Mjuk pepparkakstårta, Vit chokladfrosting