Powered by Jasper Roberts - Blog

Jordnötsfudge och ett litet uppslag i tidningen

Söderhamnare, idag bjuder jag på julbak i lokaltidningen Julnytt (söderhamnsnytt). Jättekul verkligen. Jag får ju inte tidningen hit till Stockholm, men det funkar ju utmärkt att bläddra i den på nätet. Klicka HÄR för att komma till webbtidningen.
Ska ni bjuda på Adventsfika idag? Även om ni ska göra det eller inte så tycker jag att ni kan baka något smarrigt. Typ dessa Jordnötsfudge med mjölkchoklad som jag bjuder på i tidningen idag. Det tar lite tid, men gör ni dom nu så är dom perfekta att smaska på ikväll till glöggen.
Jordnötsfudge med mjölkchoklad
Skillnaden mellan fudge och kola är att man rör i fudgen när den går ner i temperatur, då kristalliseras sockret. Kola och knäck kokas dessutom till en högre temperatur, och man rör inte i den när den ska stelna. Det här är ett bra grundrecept på fudge. Använd fantasin och rör ner det du vill ha. Hakad choklad? Nötter? Kryddor? 
1 st vaniljstång
3 dl strösocker
1 dl sirap
50g smör
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl jordnötssmör crunchy
1 näve salta jordnötter
50 g mjölkchoklad
 
Gör såhär:
Förbered en form (20x20cm) med bakplåtspapper. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna i en kastrull. I kastrullen, tillsätt socker, sirap, smör, mjölk och grädde. Rör om och värm försiktigt tills smöret har smält. Höj värmen till medel och låt blandningen koka till en temperatur på 117°c. Rör om då och då, det tar lite tid, men håll koll så att det inte stormkokar eller bränns i botten. När det kommer upp till rätt temperatur tar du kastrullen från värmen och rör med en värmetålig slickepott eller visp så att graderna sjunker lite, helst till 60 grader. Tillsätt jordnötssmöret lite i taget. Tillsätter man allt på en gång finns risken att det skär sig. Häll över fudgen i formen. Hacka jordnötterna och strö över. Låt fudgen stelna i rumstemperatur i ett par timmar. Smält chokladen och ringla över fudgen när den stelnat. Låt chokladen stelna helt innan du skär upp i bitar. 
 
Jonas Hedqvist, Jonasbakar, Söderhamnsnytt, Julgodis, Julnytt, Söderhamn, Jordnötsfudge