Powered by Jasper Roberts - Blog

Bildregn med fika utomhus

Fika smakar bäst utomhus. När det är lite kyligt och när man är kall om näsan. Jag är fortfarande hemma i Bergvik och njuter av ledighet. Idag tog vi en tur upp på Gullberg med en termos kaffe och lite saffransbullar. Här kommer ett litet bildregn.
 
 
 
Jonas Hedqvist, Hälsingland, Bergvik, Gullberg, Lynäs
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Lilla julafton

...Och så var julhelgen över. Hann ni med? Tveksamt. Jag har bara ätit, ätit och ätit. Det har inte funnits tid till bakning, förrän igårkväll. 
Idag har vi firat "lilla julafton", ett gäng kompisar här hemma som träffats runt jul i flera års tid nu. Vi käkar skinkmacka, gröt och fikar något gott och bara umgås. I år bjöd jag på fika, blev en riktigt fin Nötpaj som jag gjort förut och receptet kommer från en av Tina Nordströms böcker. Receptet på nötpajen hittar du HÄR.
Lilla julafton firas alltid hos Per, min julälskande kusin. Man kan tro att han är tomten själv, 370 tomtar ställs fram till jul hos honom. Så gissa om julstämningen är på topp! 
Jag använde hasselnötter och valnötter den här gången, rostade såklart. Servera den med vaniljglass eller lättvispad grädde. 
Per och Sara fixar gröten.
Några av tomtarna. Ingen tomte står på sin plats utan anledning. Och nästan alla tomtar har en historia bakom sig. 
Jul
Jonas Hedqvist, Nötpaj, julfika, Per Hedqvist, Bergvik, Lynäs, Söderhamn
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Rocky road fudge brownie

Rocky road fudge brownie
När man bakar brownie är det en sak som är otroligt viktigt: vispa aldrig!!! Rör ihop ingredienserna löjligt försiktigt. Precis när smeten gått ihop så slutar du röra. Rör man för mycket så kommer glutentrådar att skapas och det kommer att bli sockerkaksliknande. Vänd ihop alla ingredienserna med en slickepott, det blir enklast. Men kom ihåg, försiktigt försiktigt! Använd också en fin choklad som du kan tänka dig att äta direkt ur handen, din favoritchoklad helt enkelt. Låt också brownien vila ett par timmar efter den gräddats så att den har gott om tid att sätta sig ordentligt. Då får du också finare kanter när du skär upp den.
Brownie
120g smör
200g mörk choklad
1,5 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
4 ägg
1 nypa salt
 
Sätt ugnen på 180°c. Klä en form, 20x20 cm med bakplåtspapper.
Hacka chokladen grovt och smält den i en kastrull tillsammans med smöret. Ställ åt sidan.
Lägg äggen i en bunke och rör sönder dem försiktigt, vispa inte.
Rör samman strösocker och farinsocker, det ska inte finnas några klumpar.
Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och kakao (de torra ingredienserna). 
Blanda ner chokladsmöret i äggen och rör försiktigt ihop. Rör ner lite i taget av de torra ingredienserna och sockerblandningen. Fördela smeten i formen och grädde den mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Kolla med en sticka så att den är klar i kanterna, den får gärna vara kladdig i mitten. Låt svalna helt innan du breder på tryffeln.
 
Chokladtryffel
100g choklad
1 dl vispgrädde
 
Dumlekola
Hasselnötter
Mandel
Marshmallows
Flingsalt
* Här kan man "go crazy" helt, ta det som är gott, jordnötter funkar också väldigt bra, det här är bara ett exempel. 
 
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Låt stå ett par minuter och rör sedan tills det blir en slät kräm. Plasta längs ytan och låt svalna något, den ska bli lite tjockare så att den går att bre ut över brownien.
 
Ta lite dumlekola och hacka den grovt. Hacka lite nötter och lägg dem på en plåt, rosta dem på hög värme i ugnen ett par minuter så får du ut massor med smak.
Bred tryffeln över brownien när den svalnat och strö över dumlen, de rostade nötterna, marshmallowsen och lite flingsalt. Skär i rutor och servera med glass eller vispgrädde.
 
Jonas Bakar, Jonas Hedqvist, rocky road, fudge brownie, choklad,
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>