Powered by Jasper Roberts - Blog

Drottningpaj

Tänkte bjussa på en lite annorlunda bärpaj. Oftast när man slänger ihop en bärpaj så skickar man in alltsammans i ugnen. Men inte med denna... Här skickar vi bara in pajskalet, låter det gräddas. Sen penslar vi det med vit choklad och fyller den sedan med en bärkompott som är sådär lagomt syrlig. Vi låter allt sätta sig i pajskalet och serverar den tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.
Drottningpaj
Pajdeg
225g vetemjöl
150g kallt smör - i kuber
25g florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten
100g vit choklad
 
När man gör en mördeg är det bra att veta att degen ska arbetas så lite som möjligt. Gluten ska INTE bildas, då kommer skalet att dra ihop sig under gräddning, och det vill vi inte. Använd helst en matberedare eller köksassistent. Kör vetemjöl, florsocker och smör tills det går ihop. Tillsätt äggula och vatten och pulsera hastigheten tills det går ihop. Lyft upp degen och plasta den, låt den vila i kylen i ca 15 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform med löstagbar kant (22cm), alternativt kavla ut degen och fodra formen. Nagga skalet med en gaffel och ställ den i frysen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 180°. Grädda det frysta pajskalet i 15-17 minuter, det ska få en gyllene färg. Låt sedan skalet svalna helt.
* Anledningen till att man fryser ner pajskalet är för att undvika att de sjunker ner från kanterna under gräddningen.
 
Smält den vita chokladen i mikron eller över ett vattenbad och pensla insidan av pajskalet. Låt chokladen stelna. 
 
Bärfyllning
300g frysta hallon och blåbär
Juice från en citron
100g florsocker
3 gelantinblad
250g färska hallon och blåbär
 
Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Lägg de frysta bären i en kastrull tillsammans med citronsaft och florsocker. Låt koka upp under omrörning. Krama ur gelantinbladen och rör ner dem i bären. Ta kastrullen från värmen och låt stå i ca 10 minuter. Vänd ner de färska bären försiktig, mosa dem inte. Häll över bären i pajskalet och låt den "sätta sig" i kylen ett par timmar, gärna över natten. Servera sedan kakan med vaniljsås eller vaniljglass.
 
 
Jonasbakar, paj, bärpaj, blåbärspaj, hallonpaj
Amanda Jona [SPONTAN]

Mums!

Axel Andersson

Vad använder du för kamera till alla dina snygga foton!?

Svar: Tjenare, jag använder en systemkamera, Nikon d3200 :)
Jonas

birgitmaria

Den måste jag prova!