Powered by Jasper Roberts - Blog

Drottningpaj

Tänkte bjussa på en lite annorlunda bärpaj. Oftast när man slänger ihop en bärpaj så skickar man in alltsammans i ugnen. Men inte med denna... Här skickar vi bara in pajskalet, låter det gräddas. Sen penslar vi det med vit choklad och fyller den sedan med en bärkompott som är sådär lagomt syrlig. Vi låter allt sätta sig i pajskalet och serverar den tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.
Drottningpaj
Pajdeg
225g vetemjöl
150g kallt smör - i kuber
25g florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten
100g vit choklad
 
När man gör en mördeg är det bra att veta att degen ska arbetas så lite som möjligt. Gluten ska INTE bildas, då kommer skalet att dra ihop sig under gräddning, och det vill vi inte. Använd helst en matberedare eller köksassistent. Kör vetemjöl, florsocker och smör tills det går ihop. Tillsätt äggula och vatten och pulsera hastigheten tills det går ihop. Lyft upp degen och plasta den, låt den vila i kylen i ca 15 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform med löstagbar kant (22cm), alternativt kavla ut degen och fodra formen. Nagga skalet med en gaffel och ställ den i frysen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 180°. Grädda det frysta pajskalet i 15-17 minuter, det ska få en gyllene färg. Låt sedan skalet svalna helt.
* Anledningen till att man fryser ner pajskalet är för att undvika att de sjunker ner från kanterna under gräddningen.
 
Smält den vita chokladen i mikron eller över ett vattenbad och pensla insidan av pajskalet. Låt chokladen stelna. 
 
Bärfyllning
300g frysta hallon och blåbär
Juice från en citron
100g florsocker
3 gelantinblad
250g färska hallon och blåbär
 
Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Lägg de frysta bären i en kastrull tillsammans med citronsaft och florsocker. Låt koka upp under omrörning. Krama ur gelantinbladen och rör ner dem i bären. Ta kastrullen från värmen och låt stå i ca 10 minuter. Vänd ner de färska bären försiktig, mosa dem inte. Häll över bären i pajskalet och låt den "sätta sig" i kylen ett par timmar, gärna över natten. Servera sedan kakan med vaniljsås eller vaniljglass.
 
 
Jonasbakar, paj, bärpaj, blåbärspaj, hallonpaj
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Ett skåptömmargodis

Eftersom jag inte har hunnit få hem några möbler till min lägenhet ännu är det svårt att ta tag i saker och ting. Det står lådor överallt. Kläderna ligger på golvet och småsaker har jag ställt upp i fönsterbrädorna. KAOS. Däremot är köket nästan helt klart. Nästan. Men jag har i alla fall haft en så när på bakpremiär i köket. Jag insåg under flytten att jag hade choklad och nötter till en förbannelse. Som dessutom höll på att gå ut i datum. Så jag gjorde ett "skåptömmargodis". Jag smälte massor av choklad över ett vattenbad och rörde ner innehållet ur nästan alla öppnade påsar med nötter och kokos och flingor. Inget exakt recept finns på detta, så man får ta det som inspiration helt enkelt. Principen är att ta lite av varje av det som finns hemma.
 
Skåptömmargodis
 
300g choklad. Mörk eller ljus. Eller båda. 
170g smör
2 msk honung
Mandlar
Cashew
Kokosflingor
Valnötter
Rispuffar (frukostflingor)
 
Sätt ugnen på 180°c.
Hacka ner chokladen i en skål över vattenbad tillsammans med smör och honung. Låt smälta ner långsamt. Ta från värmen när det är en slät chokladkräm.
Hacka nötterna grovt och lägg på en plåt med bakplåtspapper, rosta dem i ugnen i ca 10 min. De är klara när det börjar "dofta" nötter. Klä en avlång bakform med aluminiumfolie. Rör ner nötterna och rispuffarna i chokladen och häll den i formen. Låt selna i kylen över natten. Skär sedan upp i munsbitar. Gott till kaffet!
 
 
Jonasbakar, choklad, nötter, risluffar, godis, hemgjort godis
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Dagen innan första arbetsdagen efter semestern

Nu är det dagen som jag har fruktat i tre veckor. Dagen innan första arbetsdagen efter semestern. Har gjort en liten lista på saker som jag planerade inför semestern, men som aldrig blev av...
 
1. Du som inte ska ut och resa i sommar Jonas, vad ska du göra? - Jag ska vakna tidigt på morgonen och sätta en bulldeg. Medan den jäser ska jag baka flera andra sorters kakor som jag sedan ska fotografera i trädgården. Jag ska anstränga mig supermycket med uppläggning och fin rekvisita. Sen ska jag publicera massor av välskrivna och nytänkande recept på bloggen.
Skitsnack. Jag var uppe till 03 nästan varje natt. Tog taxi hem och sov till kl 11. Sen var det alldeles för varmt för att stå i köket. 
 
2. Jag ska passa på att vara ute på kvällarna. Se solnedgången från bryggan och sitta ute och grilla med kompisar. 
Skitsnack. Den finaste kvällen av dom alla drog vi på bio och myste ner oss i biomörkret. 
 
3. Jag ska ta med mig träningsskorna till Bergvik för att springa långa turer i skogen.
Skitsnack. Jag snubblade på de där träningsskorna varje dag i hallen. Det var även för varmt och farligt med björnarna i skogen. Och när det är varmt så smakar det riktigt gott med salta chips. I en solstol.
 
4. Jag ska läsa massor av böcker.
Skitsnack. Jag har läst några kapitel av Färjan. Sen har jag ju fortfarande inte läst ut boken jag började läsa i Thailand för ett halvår sedan...Podcast är min nya grej! 
 
5. Jag ska simma, verkligen passa på när det är sommar och friskt i vattnet.
Skitsnack. Det var så kallt att jag fick fokusera på att hålla mig vid liv. Bättre uppe på bryggan.
 
Ja det blir sällan som man tänkt sig. Men i sommar blev det nästan bättre. Jag har hunnit med massor av andra roliga saker, hunnit med både Stockholm och Bergvik. Men nu sitter jag i lägenheten. Är halvt begravd i flyttkartonger då jag påbörjar flytt till helgen. Baklusten börjar komma tillbaka och jag vågar nästan säga att jag ser fram emot mörka höstkvällar när man experimenterar i köket. Den lusten har jag verkligen inte haft i sommar. Många av er inspiratörer som jag följer på sociala medier verkar ha haft det mycket bättre på den fronten. Jag har avundsjukt blängt och muttrat för mig själv över era fantastiska drinkar, grillmiddagar, bullar, pajer och tårtor som serverats i trädgårn. Själv tittade jag på när morsan garnerade brorsans fördelsedagstårta... inte ens det hade jag lust till. Men det är kanske som mamma säger, det är bra att komma igång med rutiner igen. Så imorgon börjar vi om. På med arbetskläderna (om de fortfarande passar) och sikta mot helgerna igen. Och jag längtar efter att baka!
Lite solnedgång han jag se i alla fall. 
 
Jonasbakar, semester
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>