Powered by Jasper Roberts - Blog

Teker från Trönö

Ni vet känslan när man vaknar upp, sträcker på sig, kollar på klockan, får panik över att man har försovit sig, sen inser man att det är lördag och att man är ledig. Man tar sin tid i sängen, klär på sig myskläderna och masar sig ner för trappan. Möts av en sjuhelsikes god doft, nåt står i ugnen. Det doftar hemtrevligt, gott och sött. Morsan gör "Teker". Jag har hört talas om dessa Teker man aldrig fått smaka det. Hemtrevligt är det ju också när man får smaka en till ett glas mjölk INNAN man käkar frukost. Det smakar ju alldeles speciellt då. Sen tog man en till till kaffet, och en till, och en till... 
Teker görs i ugn i en plättlagg. Påminner om kubb till utseende men inte i smaken. Mer som en blandning mellan en bulle och en sockerkaka. Enkelt, och så jädrans gott! Vet att min mormor fick det när hon var liten, så det är ett gammalt klassiskt recept, och här delar jag med mig av det.
Teker
2 ägg 
3 dl strösocker
3 dl filmjölk
7 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt
2 tsk bakpulver
100g smält smör
Pärlsocker
 
Sätt ugnen på 250°
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt de andra ingredienserna tillsammans med smöret. Klicka ut smeten i en plättlagg, strö över pärlsocker. ( 7 st åt gången) Ställ in plättlaggen lång ner  i ugnen och låt Tekerna gräddas i ca 7 minuter. De ska bli toppiga och få en gyllene färg, då är de klara. 
Jag rekomenderar att käka dessa direkt, det blir typ 20 stycken, du som inte bakar, sitt beredd vid köksbordet med ett glas mjölk och släng dig över dom direkt när de är klara. Du kommer att bränna dig, men det är det värt. 
Jonasbakar, Trönö, hälsingland, teker, hembakat, recept, bakblogg
Ajli Müller

Det verkar ju underbart, så himla vackra också :D

Jeanette

Goda och lite annorlunda. Jag gillade inte lukten och smaken av hjorthornsaltet, så andra gången jag gjorde dem tog jag 6 tsk bakpulver i stället. Då blev de godare.