Powered by Jasper Roberts - Blog

Teker från Trönö

Ni vet känslan när man vaknar upp, sträcker på sig, kollar på klockan, får panik över att man har försovit sig, sen inser man att det är lördag och att man är ledig. Man tar sin tid i sängen, klär på sig myskläderna och masar sig ner för trappan. Möts av en sjuhelsikes god doft, nåt står i ugnen. Det doftar hemtrevligt, gott och sött. Morsan gör "Teker". Jag har hört talas om dessa Teker man aldrig fått smaka det. Hemtrevligt är det ju också när man får smaka en till ett glas mjölk INNAN man käkar frukost. Det smakar ju alldeles speciellt då. Sen tog man en till till kaffet, och en till, och en till... 
Teker görs i ugn i en plättlagg. Påminner om kubb till utseende men inte i smaken. Mer som en blandning mellan en bulle och en sockerkaka. Enkelt, och så jädrans gott! Vet att min mormor fick det när hon var liten, så det är ett gammalt klassiskt recept, och här delar jag med mig av det.
Teker
2 ägg 
3 dl strösocker
3 dl filmjölk
7 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt
2 tsk bakpulver
100g smält smör
Pärlsocker
 
Sätt ugnen på 250°
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt de andra ingredienserna tillsammans med smöret. Klicka ut smeten i en plättlagg, strö över pärlsocker. ( 7 st åt gången) Ställ in plättlaggen lång ner  i ugnen och låt Tekerna gräddas i ca 7 minuter. De ska bli toppiga och få en gyllene färg, då är de klara. 
Jag rekomenderar att käka dessa direkt, det blir typ 20 stycken, du som inte bakar, sitt beredd vid köksbordet med ett glas mjölk och släng dig över dom direkt när de är klara. Du kommer att bränna dig, men det är det värt. 
Jonasbakar, Trönö, hälsingland, teker, hembakat, recept, bakblogg
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Scenskolan och en After Eight-kladdis som heter duga

I flera månader har jag varit nervös för detta förbannade scenskoleprov. Jag har repat sena- och många timmar till detta prov och analyserat text, funderat, vänt och vridit. Igår var det äntligen dags. Efter timmar av väntan och pirr i magen fick jag äntligen gå in till juryn och köra min grej. Jag hade två minuter på mig att bevisa vad jag gick för. Jag visste exakt hur jag skulle bete mig när jag kom in. Säga hej, lämna mina papper, känna in rummet, landa i mig själv och sen köra. Vad som hände där inne minns jag inte riktigt. Jag vet att jag gick in, slängde fram mina papper och flög direkt in i texten. Fumlar, tappar fokus och kan bara fokusera på hur röd jag blev i ansiktet. Juryn sa Tack, och sen var det klart... Jag firade med en glass efteråt. När jag kom hem slocknade jag på sängen av ren utmattning i tre timmar. Vaknade upp och trodde att det var valborg och att jag skulle ha hemmafest. Blev stressad eftersom jag inte hade förberet något. Insåg ganska snart att det bara var fredag. Pjuh! Ställde mig i köket och gjorde den här, en Kladdkaka med After Eight. Gott förstår ni! Jag valde att fördela godiset i mitten av kakan och även toppa kakan med godiset när den fortfarande var varm. Sinnessjukt gott, speciellt när kakan är riktigt kladdig och har fått vila i kylen över natten. Det är en ganska stor sats smet, så en fyrkantig form passar perfekt!
 
Kladdkaka med After Eight
Jag använde en fyrkantig form på 20x20 cm. 
 
250g smör, smältes
4 ägg
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
2 dl kakao
After Eight 150-200g
 
Sätt ugnen på 170°, smörj en fyrkantig form och klä den i bakplåtspapper (pappret fäster bättre om formen är smord i smör).
Smält smöret försiktigt och ställ åt sidan. Rör ihop ägg och socker och tillsätt smöret. Blanda samman de torra ingredienserna och vänd ner dom i äggblandningen till en slät smet. Häll över hälften av smeten i formen. Placera ut hälften av After Eight-godiset och häll över resten av smeten. Bred ut så den täcker godiset jämt. Grädda kakan mitt i ugnen i 18-22 minuter. Kolla med en sticka, kakan ska vara torr runt kanterna och lös i mitten. Ta ut kakan ur ugnen och placera ut resten av After Eight-godiset över kakan så den smälter. Låt kakan svalna helt innan den serveras. Gärna i kylen över natten.
 
Jonasbakar, Kladdkaka, After Eight kladdkaka, kladdkaka i fyrkantig form
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Bästa kladdkakan!

Det känns som om det är söndagkväll hela tiden. Haft en relativt lugn och skön helg. Började med bio i fredagskväll. "10 cloverfield lane" Se den inte. Filmen var bra i 1,5 timme, sen hände något som inte borde hänt. Vi blev besvikna. Igår tog jag en ordentlig sovmorgon för att sen ställa mig i köket och baka innan jag for iväg på middag med grannarna innan kompisarna började ramla in hemma hos oss. Det blev en massa spel, och helt plötsligt var klockan 04:45. Oj. Gonatt liksom. Men nu till receptet. Jag gjorde en gammal favorit till gästerna igår kväll.
Black and white cake
Kladdkaka som toppats med en vit chokladtryffel. Supergott. Gjorde den igår till kvällens gäster och det blev inte mycket kvar alls. Slurp sa det bara. Receptet kommer från "faster" Malin. Tröttnar aldrig på den här kakan. Den är väldigt mäktig, så jag valde att placera ut lite hallon som bryter av det söta lite. Kakan kan med fördel göras dagen innan servering så att den hinner sätta sig ordentligt. 
Kladdakakan
150g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
 
Tryffel
1 dl vispgrädde
50g smör
300g vit choklad
Färska hallon
 
Börja med kakan.
Sätt ugnen på 175°
Smält smöret och rör ner de övriga ingredienserna direkt i kastrullen - äggen sist, ett i taget. Smörj och bröa en form med smör och mjöl, formen ska vara ca 22cm. Fördela smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen 15 minuter. Den ska vara lite lös i mitten. Låt kakan svalna helt. 
 
Tryffeln. Hacka den vita chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp grädden med smöret och slå den över chokladen. Rör till en slät kräm. Låt svalna i rumstemp i ca en timme. 
Jag fodrade formen med over-headfilm innan jag bredde på tryffeln för att få perfekta kanter.
 
Fördela färska hallon över kladdkakan och bred ut den vita tryffeln över. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar. 
Låt kakan stå framme i rumstemp ett tag innan servering. 
 
Jonasbakar, här var det fika, kladdkaka med vit choklad
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>